Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ETZ zet computergestuurde vragenlijst in

Redacteur Zorgvisie
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zet een computergestuurde vragenlijst in waarmee in een paar vragen duidelijk moet worden wat iemands gezondheidstoestand is. Door gebruik te maken van Computer Adaptief Testen (CAT) wordt het aantal vragen teruggebracht van 25 naar drie tot zeven.
ETZ-CAT-400.jpg
Foto: ETZ

Dat meldt het ziekenhuis. Normaal gesproken moeten patiënten rond de 25 vragen beantwoorden voordat duidelijk wordt wat hun gezondheidstoestand is. Dat is te belastend, vindt het ETZ. Daarom wordt nu gebruikgemaakt van CAT, waarbij een computer de vragen die aan patiënten moeten worden gesteld uit een databank haalt. Op basis van het antwoord dat de patiënt op een vraag geeft, wordt de volgende vraag geselecteerd. Daardoor kan er volgens het ziekenhuis meer op maat worden gewerkt en zijn er nog maar drie tot zeven vragen nodig. Als de computer een duidelijke schatting heeft van de gezondheidstoestand van een patiënt, stopt hij automatisch met vragen selecteren.

Nieuwe vragenlijst testen  
Het inzetten van CAT wordt vanaf september getest in het ETZ. Dat gebeurt als eerste bij patiënten die na een beenbreuk geopereerd moeten worden. Zij moeten de vragenlijst voor elk bezoek en elke controle online invullen. Daarbij wordt hun fysieke toestand gemeten, maar ook de geestelijke en sociale aspecten worden in beeld gebracht. Hun arts bespreekt de antwoorden vervolgens met hen en kan de gegevens ook vergelijken met andere patiënten die dezelfde klachten hebben. Volgens het ETZ leidt deze manier van werken ertoe dat er meer zorg op maat kan worden aangeboden en dat patiënten zelf meer inzicht krijgen in hoe hun herstel gaat.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.