Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EU wil achterstand AI inlopen met grootschalig stimuleringsprogramma

Bert Bukman
De Europese Unie wil samen met Noorwegen en Zwitserland bereiken dat er volgend jaar 20 miljard euro wordt geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie. De zorg speelt in de plannen een belangrijke rol.
Europese
Rawf8 / stock.adobe.com

Het doel is om de achterstand van Europa ten opzichte van China en de VS op dit vlak in te lopen. ‘De afspraak is om de investeringen op het gebied van AI te coördineren. Dit gebeurt met name op het gebied van het verzamelen van data. We willen bereiken dat er eind 2020 ten minste 20 miljard euro aan private en publieke investeringen beschikbaar is’, aldus Andrus Ansip. Hij is de Europese Commissaris voor de interne digitale markt.

De plannen maken deel uit van het Europese innovatieprogramma Horizon 2020. Een van de concrete doelstellingen is de ontwikkeling van een gemeenschappelijke Europese database van gezondheidsbeelden. Deze is in eerste instantie gericht op de meest voorkomende vormen van kanker en de toepassing van AI daarbij.

Europese data pools

Ook komen beurzen beschikbaar om verder wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken. Bovendien zijn er gemeenschappelijke Europese data pools in ontwikkeling om naadloze gegevensuitwisseling over de grenzen heen mogelijk te maken.

Ondertussen werkt een groep deskundigen van de academische wereld, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld samen aan de ontwikkeling van ethische richtlijnen voor de ontwikkeling en het gebruik van AI. Binnenkort wordt naar verwachting een eerste versie van deze richtlijnen gepubliceerd. Het definitieve document wordt in maart van dit jaar vrijgegeven.

Uitwisselen medische gegevens

De plannen van EU sluiten aan bij eerdere Europese projecten om de digitale zorg te ondersteunen. Zo werd medio vorig jaar een reeks maatregelen bekendgemaakt die de beschikbaarheid van medische gegevens in de EU moeten vergroten. Het gaat daarbij zowel om het uitwisselen van medische dossiers als het delen van data voor wetenschappelijk onderzoek.

Een van deze voorstellen van de Commissie betrof een gemeenschappelijk standaard voor elektronische patiëntendossiers. Deze moet een aanvulling vormen op de al bestaande Europese elektronische patiëntsamenvatting. Ook moeten onderzoeksdata die met publiek geld zijn gefinancierd, als open data beschikbaar komen voor hergebruik, bijvoorbeeld door start-ups.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.