Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europa zet stevig in op uitwisselen medische data

Bert Bukman
De Europese Commissie heeft een reeks maatregelen bekendgemaakt die de beschikbaarheid van medische gegevens in de EU moeten vergroten. Het gaat daarbij zowel om het uitwisselen van medische dossiers als het delen van data voor wetenschappelijk onderzoek.
Europese Commissie
stock.adobe.com

Volgens de Europese Commissie moeten burgers eenvoudiger toegang kunnen krijgen tot hun medische gegevens. Ook moeten ze deze beter kunnen beheren. Verder is het van belang dat overheidsinstanties en onderwijsinstellingen de medische gegevens beter benutten voor wetenschappelijk onderzoek en preventie.

Een van de voorstellen van de Commissie is een Europese standaard voor elektronische patiëntendossiers. Deze is bedoeld als aanvulling op de al bestaande Europese elektronische patiëntsamenvatting. Ook moeten onderzoeksdata die met publiek geld zijn gefinancierd, als ‘open data’ beschikbaar komen voor hergebruik, bijvoorbeeld door start-ups.

Preventie

Vytenis Andriukaitis, de Europese Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, zegt hierover: ‘Onze voorstellen maken gebruik van het volledige potentieel van digitale technologieën om gezondheidszorg en medisch onderzoek te verbeteren. Dit betekent een eenvoudiger toegang tot gezondheidsgegevens. Dit zal weer leiden tot een betere preventie en meer patiëntgerichte zorg. Ook kunnen we sneller reageren op grootschalige bedreigingen van de volksgezondheid van buitenaf.’

Privacy

Tegelijkertijd moeten de plannen van de Europese Commissie de privacy van de burger beter beschermen. Dit gebeurt in het kader van de invoering van de AVG op 25 mei. In een actieplan wild de Europese Commissie de burger voorop stellen bij het uitwisselen van medische gegevens. Dit gebeurt onder meer door hen toegang te bieden tot hun gezondheidsgegevens en hen de mogelijkheid te bieden om hun gegevens uit te wisselen over grenzen heen.

Het plan heeft ook betrekking op de zogeheten interoperabiliteit van elektronische medische dossiers en op een mechanisme voor vrijwillige coördinatie bij het delen van gegevens, inclusief DNA-gegevens, voor ziektepreventie en onderzoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.