Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Europees hartcentrum op losse schroeven

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Problemen met de financiering maken de komst van een supergespecialiseerd hartcentrum op de grens van Zuid-Limburg en Duitsland twijfelachtig. Het centrum zou een samenwerkingsverband moeten worden van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Duitse Universiteitskliniek in Aken.
Europees hartcentrum op losse schroeven

Het is op dit moment erg moeilijk om financiers te vinden, zo laat het azM weten. Ook de internationale wet- en regelgeving levert meer problemen op dan verwacht.

350 miljoen euro

Voor de bouw van het hartcentrum is 200 miljoen euro nodig. Nog eens 150 miljoen kost een nabijgelegen oncologisch centrum dat ook in de planning zit. Liz Tans, woordvoerder van het academisch ziekenhuis Maastricht benadrukt dat er geen sprake is van afstel. “Er worden volop onderhandelingen gevoerd, onder andere met zowel de Duitse als met de Nederlandse overheid. We ondernemen stappen volgens een uitgezette routing. Pas begin 2011 is het besluit te verwachten of het centrum al dan niet doorgaat.” Tans laat weten dat de ziekenhuizen hun hartpatiënten nog wel kunnen behandelen. Groeien gaat echter niet.

Achtertuin

In 2008 brachten beide academische ziekenhuizen hun ambitieuze plannen groots naar buiten. Volgens bestuurders Guy Peeters en zijn Duitse collega Henning Sass waren verscheidene private investeerders zeer geïnteresseerd. Een intentie tot samenwerking met Philips was al gesloten. Het Europese ziekenhuis zou moeten verrijzen op industrieterrein Avantis, praktisch in de achtertuin van het Atrium ziekenhuis in Heerlen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Wij willen een supergespecialiseerd hart-en vaatcentrum’, interview Guy Peeters en Henning Sass

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Stoppen met dit plan zou een hele goede keuze zijn. Immers, Limburg vergrijst en ontgroent. Het werkgebied voor dit hart- en vaatcentrum vermindert zienderogen. Daarnaast kampt de Eurregio met een overschot aan ziekenhuizen. Dan zou een investering van 200 miljoen een misinvestering zijn. En patiënten uit andere landen aantrekken is misschien een leuk speelideetje maar welke hart- en vaatpatiënt wil nu in Verweggistan geholpen worden? Het is immers geen woonboulevard.
    Daar komt verder bij dat men in Zuid Limburg niet genoeg topspecialisten heeft waarvoor patiënten uit andere landen naar toe willen komen. En dan zijn dit soort speeltjes gewoon te duur. Hoop dat externe financiers zich dit goed realiseren. Zeker als we kijken naar hart- vaatcentrum van het azM. Dit is ook niet het topcenter dat het pretendeert te zijn. Het Europees centrum en het centrum van het azM worden geleid door dezelfde baas. Uiteraard doet ieder in dit centrum zijn best. Maar het loopt nog steeds volgens de oude (Nederlandse) ziekenhuisprincipes. Wachten, herhalen, wachten, wachten, problemen nog eens toelichten, wachten, etc, etc. Laat ze dit eerst eens oplossen. Hierdoor wordt het mogelijk om op hun eigen locaties mee patiënten te behandelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.