Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese Commissie wil patiëntenverkeer vrijmaken

De Europese Commissie gaat haar voorstellen voor het wegnemen van belemmeringen voor grensoverschrijdende gezondheidszorg afzwakken.
Europese Commissie wil patiëntenverkeer vrijmaken

Aankomend Europees commissaris voor Gezondheid, Androula Vassiliou, wil zich beperken tot het vrijmaken van het patiëntenverkeer, meldt NRC Handelsblad.Patiënten in de Europese Unie hebben het afgelopen decennium geleidelijk het recht gekregen om, zonder voorafgaande toestemming van hun zorgverzekeraar, in andere EU-landen om te zien naar poliklinische zorg. Vassiliou’s voorganger, Europees commissaris Markus Kyprianou, wilde de mogelijkheden voor grensoverschrijdende gezondheidszorg verder verruimen. Patiënten zouden dan ook naar andere EU-landen kunnen uitwijken voor intramurale zorg. Bovendien wilde hij belemmeringen wegnemen voor nationale zorgaanbieders om hun diensten in andere EU-landen aan te bieden.

Verzet

Tegen deze plannen rezen veel bezwaren, zowel binnen de Europese Commissie als in het Europees Parlement en onder EU-lidstaten. De critici zagen de financiering van nationale zorgstelsels in gevaar komen. Dit verzet noopte Kyprianou zijn voorstellen af te zwakken.

Vorige maand werd Kyprianou benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken van Cyprus. Vassiliou is hem opgevolgd in Brussel. Zij zei in het Europees Parlement dat ze verdere afzwakking voorbereidt. Ze wil de bestaande belemmeringen voor zorgaanbieders ongemoeid laten. Volgens europarlementariër Dorette Corbey (PvdA) is daarmee “de angel uit de discussie”. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

De ingezonden bijdrage van Tessa Duzee, studente Europese Studies, over vrij patiëntenverkeer over de grens.

Europees platform patiëntenverenigingen

Gezondheidszorg de grens over

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.