Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

EuroPsyche boos op zorgverzekeraars en media

Mark van Dorresteijn
De failliete zorginstelling EuroPsyche is boos op de zorgverzekeraars en de media. Volgens de stichting is er een hetze tegen hen gevoerd, waardoor EuroPsyche niet langer aan de financiële verplichtingen kon voldoen.
EuroPsyche boos op zorgverzekeraars en media

‘Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben de vergoedingen aan stichting EuroPsyche opgeschort, middels wat leek op een gecoördineerde en afgestemde actie’, zo schrijft de stichting in een reactie. Reden voor deze opschorting was een artikel in een landelijk dagblad in februari. Hierin werd EuroPsyche naar eigen zeggen ‘ongefundeerd en vergezeld van feitelijke onjuistheden, beschuldigd van handelen in strijd met de declaratieregels geldende voor haar als GGZ-instelling’.

Alternatieve therapieën

In het artikel stond dat het mogelijk is om via een omweg alternatieve therapieën zoals hypnotherapie, toch via het basiszorgpakket vergoed te krijgen. EuroPsyche faciliteerde deze constructie. Ook de omstreden ‘homotherapie’ werd via EuroPsyche-onderdeel Different aangeboden. Minister Schippers van VWS liet dinsdag weten dat ook deze therapie niet vergoed wordt door de zorgverzekeraars. De rechtbank in Breda liet vorige maand al weten dat zorgverzekeraar CZ de 152 declaraties van de stichting niet hoefde te betalen, omdat deze niet aan de polisvoorwaarden voldeden.

Faillissement

De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag het faillissement uitgesproken. Bij de stichting zijn 1200 therapeuten aangesloten. Zij werken vaak als zzp-er en er is onduidelijk wat er nu met ze gaat gebeuren. Ook de hulpverlening aan de meer dan 10.000 clienten komt door het faillissement volgens EuroPsyche nu in gevaar. ‘Wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor de cliënten is momenteel nog onduidelijk’, aldus de stichting. ‘Het faillissement van de stichting EuroPsyche kent louter verliezers.’ (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

5 REACTIES

  1. De vele zogenaamde ZZP-ers die er werkten moeten die status maar snel ter discussie stellen. Lekker goedkope arbeidskrachten, maar het zijn in feite werknemers, die werken onder de eindverantwoordelijkheid en aansturing van een zorginstelling, die hun ook betaalt = werkgever. Dan kunnen ze nog een WW-uitkering krijgen. Laat de politiek eindelijk eens werk maken van de vele pseudo-zzp-ers in de zorg. Maar dat zal de politiek niet doen, die sluit liever de ogen, omdat ze zo goedkoop zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. de zorgverzekeraars hebben een flink pak boter op hun hoofd. Al jaren hebben ze deze constructie gedoogd (en betaald!) en opeens is er een mooie aanleiding om dit aan te pakken. Onder de noemer van kwaliteit, maar dit soort ondernemeningen stuwden de overproductie van de GGZ op zonder dat hier op kon worden gestuurd. Let wel: ik vind het prima dat zaakjes als Europsyche aangepakt worden, maar de zorgverzekeraars komen er nu mee weg. En ook VWS heeft dit soort praktijken gestimuleerd en draait dit nu acuut de nek om.

  4. Het is triest dat dit zover moest komen, maar.. Ik schreef al eerder dat de GGZ vooral erkende competente deskundigen behoeft. De GZ psycholoog is BIG gekwalificeerd; de doctoraal psycholoog, de gezondheidskundige en menswetenschapper niet. Het is fout om een suggestie te doen dat dit allemaal hetzelfde is. Cliënten (voordat een overeenkomst in termen van de WGBO werd afgesloten) en Patiënten (zie WGBO) hebben recht op transparantie inzake erkende deskundigheid op het terrein van de individuele gezondheidszorg (zie wet BIG).
    Laten we hopen dat de BIGgers met een CONO profiel of BIG specialisatie GGZ ( klinisch psycholoog, psychiater, verpleegkundig specialist ggz)weer aan de slag komen op hun terrein. Dan zal de patiëntenzorg de winnaar zijn.

  5. Zou u wel willen weten hoeveel van zulke ‘gewone’hulpverleners (BIG, NIP, GZ-psychologen etc.) binnen EuroPsyche werken? informeer u eerst eens goed voordat u anoniem uw primaire reactie blootgeeft.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.