Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Experiment met vrije prijzen verlengd

MAARSSEN - De Nederlandse Zorgautortieit adviseert minister Hoogervorst om het experiment met vrije prijzen met de Sint Maartenskliniek te verlengen met één jaar. Hoewel het experiment nauwelijks bijdraagt aan meer kennis over vrije prijsonderhandelingen, vindt de NZa het ondoenlijk om de Nijmeegse kliniek voor een jaar terug te laten keren naar de oude bekostigingssystematiek voor de ziekenhuiszorg.

Doel van het experiment was om meer kennis op te doen over hoe vrije prijsonderhandelingen uitpakken voor de ziekenhuiszorg. Echter omdat het bij de Sint Maartenskliniek gaat om een gepecialiseerde kliniek met een bovenregionale functie, is dit doel niet bereikt.

Marktpositie

Voor de Sint Maartenskliniek heeft het experiment gunstig uitgepakt. Volgens de NZa is de marktpositie van de kliniek door het experiment versterkt omdat andere ziekenhuizen niet kunnen onderhandelen over hun prijzen.

Experimenteerstatus

De Nijmeegse kliniek heeft volgens de NZa de experimenteerstatus gebruikt om zijn financiële positie te verbeteren en om de efficiëntie te verhogen. Het exploitatieresultaat van de kliniek is in 2005 dan ook meer dan verdubbeld. De NZa concludeert dat de zorg met dit experiment alleen maar duurder is geworden.

Prijsniveau

De NZa heeft grote twijfels bij het voortzetten van het experiment. De NZa vindt het echter ook niet doenlijk om de Sint Maartenskliniek weer terug te laten keren naar de oude bekostigingssystematiek die toch over een jaar zal worden afgeschaft. De zorgautoriteit stelt daarom voor om het experiment met een jaar te verlengen maar dan wel met de eis dat het gemiddelde prijsniveau in 2007 niet stijgt.

Productvernieuwing

De Sint Maartenskliniek zelf is erg tevreden over het experiment. De kliniek zegt dat ze dat ze dankzij de betere financiële resultaten heeft kunnen investeren in productvernieuwing en verbetering van de logistieke processen. De kliniek belooft om haar prijzen in 2007 te zullen verlagen. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.