Samenhang tussen zorgprofessionals, instellingen en organisaties is ver te zoeken en ook de financiering is te versnipperd, zo concludeert NYFER.
Ontbreken van prikkels
De belangrijkste oorzaak ligt volgens de onderzoekers in het ontbreken van prikkels om zorgeuro’s doelmatig te besteden. In 2012 komen de zorguitgaven per gemiddelde Nederlander uit op ongeveer 5600 euro. In 2000 was dat de helft. Die explosieve stijging komt niet door de vergrijzing want die verklaart maar 15 procent van de kostentoename. Het komt ook niet omdat we ongezonder leven want de gezondheid neemt juist toe.
Doelmatigheid
Doelmatigheid moet, naast kwaliteit en toegankelijkheid, een grotere rol gaan spelen in de organisatie van de zorg. Aanbieders van zorg hebben op dit moment weinig belang bij doelmatigheid. Hun inkomsten hangen af van de zorg die zij leveren en niet van de bijdrage aan gezondheid of kwaliteit van leven. Hierdoor blijven investeringen in preventie, verbetering van de leefstijl en ondersteuning van mensen om zelf hun gezondheid te managen, achter.
Houd het pgb
Volgens de onderzoekers is een omslag nodig in het denken, van zorg naar gezondheidsbevordering. Ketenzorg projecten zijn een stap in de goede richting, maar beter is het om deze uit te werken tot integrale zorgprogramma’s. Daarop moet de financiering worden aangepast. De schotten die er tussen de verschillende vormen van bekostiging bestaan, hebben ertoe geleid dat niemand zich verantwoordelijk voelt voor integrale zorg. Betere vormen zijn populatiebekostiging of regiobudgetten. NYFER pleit voor meer zelfmanagement van patiënten. De staatssecretaris zou de inperking van het pgb moeten heroverwegen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)
Lees hier het rapport
Rapport “Integrale zorg in de buurt”
Lees meer:
RVZ: ‘Gezondheidszorg zal compleet veranderen’
LHV en NPCF hekelen RVZ-voorstel
Zolang de aansturing in de zorg vanuit financien gebeurt zullen de perverse prikkels blijven (overheersen).
Wat moet er gebeuren in de zorg? Dat is goede zorg leveren. Wie moeten dat doen? Dat zijn de zorgverleners. Zij moeten de ruimte en het vertrouwen krijgen om die zorg zo goed mogelijk te bieden. Daartoe moet de organisatie zo opgebouwd zijn dat zij ondersteunend is aan dat primaire proces, aan de zorgverlening. En dit alles moet deugdelijk financieel onderbouw worden. Dan is de kwaliteit van zorg leidend in de aansturing en zullen de perverse prikkels minder kans hebben.
klassiek rapport, eerst blaming dan framing. “gebrek aan transparantie”, “wat doet huisarts voor het inschrijftarief”, “voor integrale zorg is niemand verantwoordelijk”, “visites zijn schaars” “investering meer beoordelen tav zorgverbetering” “weinig zelfmanagement” etc etc als onbewezen blaming van Nyfer. En als de analyse niet deugt, deugt de oplossing van hun framing ook niet. Als we minder kosten en betere zorg willen, zullen andere maatregelen nodig zijn.
eindelijk, wat heb ik hier lang op gewacht!
je moet net als in de gezondheidszorg-china alleen belonen bij gezondheidswinst!
Bij ons is psychotherapie een bodemloosvat-ze blijven lopen hetgeen slecht voor de portemonee van de zor4g is
Hopelijk komen bovenstaande berichten ook terecht op: http://www.fnvvoorzorg.nl/meldjemisstand/ . Ook artsen kunnen daar melden. Ik heb er het vermarkten van lucratieve behandelingen aan de orde gebracht. Als FNV de meldingen 25 april op een gedegen manier in Den Haag kenbaar maakt, dan laat FNV zien waarvoor ze zeggen te staan: belangen behartigen van werknemers. Uiteindelijk komt dit ten goede aan patiëntgerichte zorg.
Onderzoeksbureaus zeggen voor veel geld (EN VERDOMME WEER ZORGGELD) precies wat er uit moet komen (praktijkervaring) Dat is ook het probleem met kwaliteitsawards in zorginstellingen (die bureaus geven zilver voor die dikke vergoeding en goud voor een nog dikkere vergoeding). Je ziet het aan de reactie van inzender Onderzoeker — zie hierboven (daar is bureau Nyfer binnen een aantal jaren gewoon 180 graden gedraaid)Lees vooral ook de inzending van GRietman en vooral Gera de Leeuw (zie hierboven)
Al die bureaus (gemeenten zijn daar ook zo sterk in) bereiden de ondergang van ons land voor
Toch bijzonder dat Nyfer (met toen nog Bomhoff aan het roer) een jaar of 20 geleden zelf pleitte voor de huidige marktwerking. Gelukkig pleiten ze voor vervolgonderzoek zodat ze weer werk houden, want daar gaat het echt om.
Zorg dat je een onderzoek mag doen, doe “sensationele” uitspraken, en tik vervolgens de vervolgopdrachten binnen tegen max.tarief.
@ Rob. Ik denk dat het Nyfer juist een gouden zet heeft gedaan door deze oude probleemanalyse die ten grondslag ligt aan veel huidig beleid te verkopen als een nieuw inzicht. Zorgvisie plaatst het bericht centraal. Dit rapport zou het Nyfer elke paar jaar opnieuw moeten publiceren!
kosten in onnozele administratie, lijstjes bij houden, registraties die allemaal pseudo meetbare kwaliteit zouden moeten geven maar in werkelijkheid enkel kantoren vult: bij de overheid, de verzekeraars en de ziekenhuizen. Kwaliteit is : meer handen aan het bed, betere opleiding (voor verpleegkundige en arts)Beperking van deeltijds werken en eigen verantwoordelijkheid voor bijhouden van vaardigheden en kennis en dit dus ook voor de verpleegkundige! (voor de arts geld dit al)
Gaap. Jongens worden jullie ook ineens zo moe? Misschien was dit Nyfer rapport wat inspirerender als het 20 jaar geleden was geschreven.
Het is juist het steeds verder doorgevoerde streven naar efficiency, die maakt dat er steeds meer verloren gaat in de zorg.
Of anders gezegd: Nyfer pleit voor een fundamentele verandering, maar komt zelf niet verder dan ‘meer van hetzelfde’ als oplossing.
Juist nu steeds duidelijker wordt dat het huidige systeem van doelmatigheids- en geldgedreven vormen van organiseren leidt tot alleen maar meer kosten en verliezen, wordt het tijd om te gaan sturen op niet meer dan effectiviteit!
Neem de deskundigheid van de professional als uitgangspunt. Ieder die betoogt dat er meer staf, controle en toezicht nodig is om zorg efficienter te laten verlopen, ziet niet waar dat de afgelopen jaren toe heeft geleid.
Voor de liefhebber: zoek eens op YouTube naar ‘selective attention test’.
Lijkt me goed plan van Gera. Snap niet waarom bestuurders met top inkomens op kosten van de awbz een dure lease auto moeten hebben van ruim boven de 10.000 euro.Terwijl op de werkvloer bezuinigd wordt op personeel. Hoop dat de gemeenten hier paal en perk aan kunnen stellen als ze zorg inkopen bij instellingen als de wmo de begeleiding gaat overnemen en ook op ander overbodig luxe en gemeenten eissen dat de bezetting op de directe werkvloer goed is.
Het wordt tijd voor een zikileaks, waarin werknemers, patienten, zorgmedewerkers kunnen aangeven waar de verspillingen zitten. Ik denk dat al gauw boven water is waar de centen blijven.
prachtig staat het : “dat niemand zich verantwoordelijk voelt voor integrale zorg”.
Huisartsen leveren al jaren deze zorg maar wie luistert naar ze?
Wie gaf aan dat het wegsaneren van de wijkverpleegkundige niet goed was voor de integrale zorg? WIe haalde dat weg en wie brengt het als een nieuw idee op tafel? De huisarts?
Indien men een rapport leest is het altijd van belang te weten wie de opdrachtgever is. Pagina 2: “Dit onderzoek is uitgevoerd met financiële steun van de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn, zorgverzekeraar CZ, Mediq, Actiz en Stichting Else”.
Tja, dan geef ik minister Schippers groot gelijk dat ze niet op elk rapport gaat reageren, zeker als de bewijsvoering flinterdun is en meer subjectief dan objectief.
Wij van WC eend…..