Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Extra geld en mensen voor aanpak zorgfraude

Mark van Dorresteijn
Vanaf volgend jaar komen er extra geld en mensen beschikbaar voor de aanpak van zorgfraude. In 2014 gaat het om 5 miljoen euro en vanaf 2015 wordt het bedrag verdubbeld om de opsporing te versterken. Het geld is onder meer bestemd om extra inspecteurs in te zetten bij de Inspectie SZW.
Extra geld en mensen voor aanpak zorgfraude

Dat hebben minister Edith Schippers en haar staatssecretaris Martin van Rijn maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Expertisecentrum Zorgfraude Bestrijding

Ook komt er een Expertisecentrum Zorgfraude Bestrijding (EZB). Dit centrum – dat op 1 januari volledig operationeel moet zijn – gaat fraude in de zorg opsporen door onder meer het verzamelen en verwerken van (digitale) gegevens.

Beroepsgeheim doorbreken

Verder wordt de mogelijkheid geschapen om het medisch beroepsgeheim te doorbreken bij ernstige vermoedens van fraude. Om de fraude bij het Persoonsgebonden Budget (PGB) op te sporen worden dit en volgend jaar 30.000 pgb-houders waar de kans op fraude het grootst is, thuis bezocht. Van Rijn stelde eerder dit jaar al 22 inspecteurs aan die zich specifiek richten op de bestrijding van pgb-fraude.

Zorgfraude

De zorgfraude kwam begin dit jaar volop in het nieuws. Bijna dagelijks doken berichten op over fraude met declaraties. Schippers verklaarde toen dat de aanpak van zorgfraude bij haar topprioriteiten is. (bron: ANP)

1 REACTIE

  1. Het lijkt mij beter om het fraude-uitlokkende systeem te veranderen. Nog meer fraudebestrijding leidt tot nog meer bureaucratie en dat leidt weer tot … meer fraude.
    De organisatie van de zorg is veel te complex en duur geworden. Voor de echte fraudeurs biedt dit systeem ruimte genoeg om onder de radar te blijven. De nieuwe aanpak van fraudebestrijding zal vooral leiden tot nog meer ‘papieren verantwoording’ bij goedwillende partijen. Dit zal ten koste gaan van de kwaliteit van zorg.
    Jammer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.