Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra kosten ziekenhuizen fifty-fifty verdeeld

Burgers gaan voor de helft opdraaien voor de extra kosten die ziekenhuizen hebben gemaakt.

Minister Hoogervorst heeft een compromis bereikt met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) , de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Zorgverzekeraars Nederland over de 291 miljoen euro kosten die ziekenhuizen teveel hadden gemaakt. De NVZ en de NFU betalen 145,5 miljoen euro, de helft van de totale schade. De andere helft wordt door de verzekeraars betaald. Dit zal via premieverhoging bij de burger terecht komen.

Water bij de wijn

De minister wilde eigenlijk de burger ontzien en de volledige schade bij de ziekenhuizen neerleggen, maar daar stak de rechter een stokje voor. In het kort geding van 20 november vorig jaar bepaalde de rechter dat de schade evenredig tussen de partijen verdeeld moest worden.

In het prestatiecontract staan afspraken over de kosten die ziekenhuizen maximaal mogen maken over de periode 2005-2007. De kosten aan ziekenhuiszorg kwamen 291 miljoen euro te hoog uit. Over alle andere extra schade, naar verwachting minimaal 80 miljoen euro, worden later afspraken gemaakt. (ZorgVisie / VWS)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.