Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra WMO-geld voor 70 gemeenten

Circa zeventig gemeenten krijgen extra geld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Het gaat om een bedrag van tussen de vijf en tien miljoen euro.

Dat staat in de Voortgangsrapportage Wet maatschappelijke ondersteuning van staatssecretaris Bussemaker van VWS.

Sterke toename

Vorig jaar bleek dat de huishoudelijke zorg in 2006 sterk was toegenomen. Gemeenten trokken hierop aan de bel, omdat ze bij de uitvoering van de WMO hierdoor in financiële problemen dreigen te komen.

Tien tot vijftien miljoen extra

Het geld dat gemeenten krijgen is gebaseerd op de omvang van de huishoudelijke zorg in 2005. Volgens de motie-Mosterd van oktober 2006 moet de staatssecretaris gemeenten die minimaal tien procent meerkosten hebben in 2005 financieel compenseren. Uit onderzoek in opdracht van VWS blijkt dat dit in zeventig gemeenten het geval is. Ze krijgen vijf tot tien miljoen euro extra.

Concept-taakopdracht

Over het macrobudget huishoudelijke zorg geeft het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) later een bindend advies. Bussemaker schrijft dat ze de concept-taakopdracht voor het SCP als ‘onafhankelijke derde’ af heeft. De definitieve opdracht volgt nadat deze is besproken in het Bestuurlijk overleg financiële verhoudingen tussen gemeenten en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën.

Geld voor gedwongen ontslagen

De indicatiestelling verloopt in de WMO vrijwel hetzelfde als in de AWBZ, constateert Bussemaker op basis van onderzoek van Research voor beleid. Bij de levering van thuiszorg is er echter een grote verschuiving naar alfahulpen. Voor eventuele gedwongen ontslagen heeft Bussemaker twintig miljoen euro gereserveerd. Dat geld is ook bestemd voor verzorgenden die niet willen overstappen naar een alfahulpconstructie.

Aanbestedingsprocedures

Verder is Bussemaker tevreden over de aanbestedingsprocedures van gemeenten, omdat gemeenten kwaliteit zwaarder laten wegen dan prijs. Bijna negentig procent van de gemeenten heeft de aanbesteding afgerond. Van hen heeft 52 procent een normale aanbesteding gedaan, met concurrentie op prijs en kwaliteit. Achttien procent heeft voor het Zeeuwse model gekozen, waarbij de prijs vastligt en er alleen concurrentie op kwaliteit is. De overige dertig procent koos voor een zorgveiling of een vaste maximumprijs. (BK)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.