Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fabrikanten weigeren overheid inzage in medicijnprijzen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bij onderhandelingen met de overheid houden farmaceuten alle informatie over de kostprijzen en prijsonderbouwing geheim. Hierdoor heeft de overheid totaal geen zicht op een redelijke prijsstelling. Een verantwoorde geneesmiddelenuitgave is daarmee onmogelijk.
zorginstellingen verliesgevend
Foto: Fotolia

Dat constateert minister Bruins in een brief aan de Kamer. De prijsopbouw van de meeste nieuwe, dure geneesmiddelen is niet transparant, zo zegt de minister voor VWS. ‘Fabrikanten beschouwen informatie over prijsopbouw van hun geneesmiddelen als bedrijfsvertrouwelijke en concurrentie gevoelige informatie. Een zinvolle discussie over maatschappelijk aanvaardbare prijzen is daardoor moeilijk.’

Sluis

Voor middelen die onder een financieel arrangement vallen (geneesmiddelen in de sluis), wordt altijd om een uitgebreide onderbouwing van de ontwikkelingskosten, de productiekosten en daarmee de prijs van een geneesmiddel gevraagd. Volgens Bruins is niet zozeer het doel om een zo laag mogelijke prijs te bedingen, maar er moet wel sprake zijn van verantwoorde geneesmiddelenuitgaven, gepaard met een blijvend gunstig klimaat voor innovatieve middelen. Maar fabrikanten weigeren deze informatie te geven. ‘Helaas verstrekken fabrikanten deze gevraagde informatie in de praktijk nagenoeg niet.’

‘Maatschappelijke verantwoordelijkheid’

Bruins wijst in de brief op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die fabrikanten hebben en die ze ook zelf claimen. Hij ziet deze graag tot uiting komen in de prijsstelling van geneesmiddelen en de transparantie die ze bieden over de opbouw hiervan. Zorginstituut Nederland meldde eind vorig jaar in een rapport over weesgeneesmiddelen dat farmaceuten transparantie moeten betrachten over hun prijzen. Ook de Raad van State adviseerde vorig jaar het ministerie van VWS om farmaceuten harder aan te pakken.

Farmaceutische industrie

De minister zal zowel de nationale als internationale industrieorganisaties naar eigen zeggen nogmaals aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Hij zal ook gaan praten met de Nederlandse Vereniging voor Innovatieve geneesmiddelen. Daarnaast zal hij het onderwerp bespreken met de Europese industrieorganisatie EFPIA en in een volgend rondetafelgesprek van ministers en CEO’s van farmaceutische bedrijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.