Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Facebook was ook op jacht naar medische data

Bert Bukman
Techbedrijf Facebook heeft nog vrij recent geprobeerd medische data los te krijgen van Amerikaanse zorginstellingen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC.
Facebook
Richard Lewisohn / Image Source

Een cardioloog heeft namens Facebook contact gelegd met verschillende ziekenhuizen. Dit met als doel om geanonimiseerde patiëntengegevens toe te voegen aan de profielen van leden van het social medianetwerk. Onlangs nog werd in dit verband bovendien contact gelegd met organisaties als Stanford Medical School en American College of Cardiology, aldus CNBC.

Het project is recent stopgezet nadat Facebook in de problemen kwam door de berichtgeving over Cambridge Analytica. Dit bedrijf zou de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers ten onrechte hebben benut, onder meer voor de campagne van Donald Trump.

Sleepwet

Het gebruik van digitale medische gegevens is ook in Nederland onderwerp van discussie. Dit speelde onder meer in de aanloop naar het referendum over de zogeheten sleepwet. Artsenfederatie KNMG kreeg van de AIVD de garantie dat medische gegevens ‘in principe’ vertrouwelijk blijven.

Het gaat hierbij in de eerste plaats om de toezegging dat de AIVD nooit willekeurig medische dossiers en gegevens zal verzamelen. Ook moet de veiligheidsdienst medische gegevens bij tegenkomst in principe direct verwijderen. En tot slot mag de AIVD alleen niet geëvalueerde data delen met buitenlandse diensten als deze aan strenge criteria voldoen.

De AIVD heeft de KNMG verzekerd dat wanneer de AIVD op medische gegevens stuit, zij deze niet mag inzien en in principe direct zal verwijderen. Dit is in de wet vastgelegd. Het is evenmin toegestaan om databestanden met medische gegevens of patiëntendossiers van willekeurige personen te hacken.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.