Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Faillissement Nij Smellinghe miljoenen duurder

De strop van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten op het faillissement van zorggroep Pasana in Dokkum kan oplopen tot 20 miljoen euro. Dat meldt RTL Z op basis van het vandaag verschenen vierde curatorenverslag.
Faillissement Nij Smellinghe miljoenen duurder
Foto: Nij Smellinghe

Vorig jaar meldde RTL Z dat Nij Smellinghe 16 miljoen had geleend aan buurman Pasana. Door het faillissement dreigde het Drachter ziekenhuis de miljoenen te verliezen. Opmerkelijk, want de twee ziekenhuizen werkten weliswaar aan een fusie, maar daarbij zou geen sprake zijn van financiële dwarsverbanden. Afgelopen mei bleek dat het van zichzelf gezonde ziekenhuis in Drachten door de omstreden miljoenenlening in de rode cijfers werd gedrukt. Door de gedwongen afschrijving van de lening werd in 2013 2,8 miljoen euro verlies geleden, en het jaar erop 4,3 miljoen.

Curatoren

Uit het vandaag openbaar geworden vierde verslag van curatoren Hans Silvius en Matthijs Storms blijkt dat de strop van het ziekenhuis in Drachten nog verder kan oplopen. ‘Aangenomen wordt dat de vordering van Nij Smellinghe tussen de 15 en 20 miljoen zal bedragen’, schrijven de curatoren. Uit het verslag blijkt dat de ziekenhuizen ook langlopende financieringscontracten hadden. Peter Littooij, de topman die verantwoordelijk is voor de miljoenenstrop in Drachten, vertrok enkele maanden voor het faillissement. Hij werd tweede man van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.