Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Faillissement ziekenhuis maakt zorg duurder

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Faillissementen stuwen de financieringskosten voor andere ziekenhuizen op. Financieel deskundigen verwachten dat de rentes nu al stijgen.
Faillissement ziekenhuis maakt zorg duurder
Foto: Koen Suyk/ANP

 

 

Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag op basis van gesprekken met financiële adviesbureaus.

Rente

Renteverhogingen kunnen ertoe leiden dat ziekenhuizen waarmee toch al niet goed gaat, ook in de gevarenzone komen. Deskundigen verwachten risico-opslagen van één tot twee procent.

VWS

Een aantal ziekenhuis zit al in grote financiële problemen: Het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer, het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse, de Sionsberg in Dokkum. Minister Schippers heeft eerder laten weten dat de overheid geen ziekenhuizen te willen redden.

1 REACTIE

  1. Het is maar net welke adviseurs men vraagt. Accountants en CFO’s zullen dit verhaal houden. Economen vertellen mij dat er zonder een reële dreiging van een faillissement (af en toe een faillissement dus) de tucht van de markt niet zal werken en inefficiënties zullen blijven bestaan. Welke van de twee groepen gelijk hebben zal afhankelijk zijn van de omvang van die inefficiënties en de periode van de evaluatie. Zelf geloof ik wel in de tucht van de markt, met name om de MS te laten inbinden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.