Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Financiële positie algemene ziekenhuizen zorgwekkend’

Mark van Dorresteijn
De financiële positie van algemene ziekenhuizen in Nederland is en blijft zorgwekkend. Voor veel ziekenhuizen is de kans groot dat ze zonder aanvullende maatregelen diep in de rode cijfers belanden. Dat blijkt uit de BDO-benchmark Ziekenhuizen 2010, een financiële analyse op basis van jaarrekeningen over het verslagjaar 2009.
‘Financiële positie algemene ziekenhuizen zorgwekkend’

Op het eerste oog schetsen de onderzochte jaarrekeningen een positief beeld. Het totale resultaat van alle algemene ziekenhuizen in Nederland steeg ten opzichte van 2008 met 71 procent naar 212 miljoen euro. “Op zich een aanzienlijke verbetering”, stellen de onderzoekers. “Maar afgezet tegen de eerder voorgenomen bezuinigingen en de huidige financiële onzekerheden is het resultaat echter alarmerend laag.”

Druk blijft hoog

Onderzoeker Chris van den Haak: “Hoewel deze week bekend is geworden dat de voorgenomen korting van 549 miljoen euro voor de algemene en academische ziekenhuizen vooralsnog door de rechtbank is verboden is één ding zeker: de druk op de budgetten van ziekenhuizen blijft onverminderd hoog. Zonder ingrijpen wordt de zorg onbetaalbaar. Een totaal resultaat van ruim 200 miljoen euro vormt – gegeven de huidige vermogenspositie van de ziekenhuizen – geen sterke basis voor de bezuinigingsmaatregelen.”

Solvabiliteit zwak

Met de extra inkomsten die algemene ziekenhuizen in 2009 vergaarden met de verleende zorg, versterkten ze deels hun vermogenspositie. Het eigen vermogen nam gedurende 2009 toe met 19 procent tot 1,6 miljard euro. Toch bedraagt de gemiddelde solvabiliteit (de mate waarin een organisatie aan haar financiële verplichtingen kan voldoen) slechts 12 procent. Enkele ziekenhuizen hebben nu al een negatief eigen vermogen en een behoorlijk aantal heeft een solvabiliteit van nog geen 10 procent. Slechts één ziekenhuis kwam boven de 30 procent uit. Gezien de aankomende bezuinigingen is de gemiddelde solvabiliteit zwak te noemen, concludeert BDO.

Stijging overige bedrijfskosten

De totale opbrengsten en de totale bedrijfslasten vertoonden in 2009 een vrijwel gelijke stijging. De opbrengsten stegen vooral door een toename van het aantal poliklinische bezoeken en verpleegdagen. Het grootste deel van de stijging van de bedrijfslasten werd veroorzaakt door een toename van de personeelskosten met 5 procent. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

BDO benchmark Ziekenhuizen 2010 (PDF)

Lees ook:

Klink mag ziekenhuizen niet korten van rechter

Bezuinigingen bedreigend voor tiental ziekenhuizen

MC Groep en Orbis financieel zwakste ziekenhuizen

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

3 REACTIES

  1. Je schrijft: ”sluit gewoon 40 van de honderd ziekenhuizen dan doe je een goede stap in de richting” …. maar is dat ook een stap in de goede richting?? Rigoreus bezuinigen, zoals jij voorstelt, kan iedereen wel bedenken. Denk je niet dat zo de kwaliteit van de zorg in het geding zal komen?

  2. Lees alle reacties
  3. sluit gewoon 40 van de honderd ziekenhuizen dan doe je een goede stap in de richting, de mensen aan het bed gaan mee naar de andere ziekenhuizen waar de patienten heen gaan, de kosten van de gebouwen en overhead verdwijnen, in een klap miljarden bezuinigd, maar ja welke politieke partij durft dit aan ? stemmen verlies ? gezichtsverlies ?

  4. Het is een bekend verhaal in de Zorg ” Bezuinigingen “. Zelf bijna 40 jaar werkzaam in de Zorg en ik hoor jaarlijks dit verhaal. Mijn jarenlange Advies is nog steeds , maak het Zorg-bedrijf efficienter, doe aan Clienten-logistiek; Automatiseer Landelijk ( EPD ) werk Samen met je collega 98 Ziekenhuizen ; Koop In met 98 ziekenhuizen ; doe de Administratie ( o.a. salaris/facturen;etc. )met 98 ziekenhuizen ; Energie-Inkoop ; PR & Marketing ; etc. Maak een Vuist naar de Politiek o.a. Rol voor de NVZ !
    M.a.w. Ga aan de slag en we kunnen Miljarden Landelijk bezuinigen. Graag een antwoord van de Politiek. De echte Marktwerking in NL moet nog beginnen !!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.