Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Financiële positie ziekenhuizen kwetsbaar

Mark van Dorresteijn
Hoewel de financiële positie van ziekenhuizen is versterkt, blijft de liquiditeit onder de maat. Dat blijkt uit een eerste analyse, de jaarlijkse thermometer van de zorg, door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs. In totaal zijn de jaarverslagen van 51 ziekenhuizen onderzocht.
Financiële positie ziekenhuizen kwetsbaar

De meeste ziekenhuizen zijn er vorig jaar in geslaagd hun financiële positie te versterken. Over de hele linie laten ziekenhuizen betere resultaten zien. Zo stegen de resultaten in 2013 naar 2,6 procent, een behoorlijke stijging ten opzichte van de 1,8 procent in 2012. Dankzij de positieve resultaten is de vermogenspositie in 2013 verbeterd met bijna twee procent tot 21,0 procent in 2013.

Liquiditeit

Slechts 4 van de onderzochte ziekenhuizen hebben een weerstandsvermogen lager dan de gangbare norm van 15 procent. Ook de liquiditeit is verbeterd van 1,1 in 2012 naar 1,2 in 2013. Toch hebben 16 van de 51 ziekenhuizen een liquiditeitsratio lager dan de wenselijke 1,0. Frank Kaptein, bestuurder Intrakoop: ‘We verwachten dat de ziekenhuizen die nog moeten deponeren slechtere cijfers hebben. Ziekenhuizen zijn in dit opzicht dus kwetsbaar. Dat sluit ook aan bij het recente onderzoek onder HEAD’s waarbij bijna een derde van de ziekenhuizen aangeeft in 2015 liquiditeitsproblemen te verwachten.’

Personeelskosten

Bij de personele ontwikkelingen valt op dat in de onderzochte ziekenhuizen het totale aantal formatieplaatsen met 2,8 procent is afgenomen. De lonen en salarissen laten in 2013 een gematigde stijging zien. Met een stijging van een half procent ligt de toename nog onder het niveau van de loonsverhoging in de CAO Ziekenhuizen, mogelijk als gevolg van de lichte afname van het aantal fte dat in de sector werkzaam is. Verder valt op dat het aantal flexmedewerkers slechts vier procent van het totaal is: een relatief laag cijfer in vergelijking met andere zorgsectoren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.