Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flexibilisering in de zorg: aantal klachten werknemers neemt toe

Bert Bukman
Meer dan de helft van de medewerkers in de zorg is verontrust over de inzet van flexibele arbeidskrachten. Maar de persoonlijke ervaringen met tijdelijke collega's zijn vaak goed. Dat blijkt uit onderzoek van werknemersorganisatie FBZ.
FBZ

De zorgen hebben onder meer betrekking op het inwerken en begeleiden van de tijdelijke arbeidskrachten. Dit kost hun team of afdeling te veel tijd, meent 60 procent van de deelnemers aan het onderzoek van FBZ.

Ook geven de respondenten aan dat in hun ogen tijdelijke arbeidskrachten niet altijd goed op de hoogte zijn van de werkwijze en de normen van de organisatie. Men maakt zich in dit verband vooral zorgen over de mate waarin tijdelijke arbeidskrachten kennis hebben van richtlijnen en protocollen. Twee van de drie deelnemers vindt dat deze kennis onder de maat is.

Betrokken

Andere zorgen zijn er over de betrokkenheid van de tijdelijke arbeidskrachten bij de organisatie. Daarnaast worden een afname van het groepsgevoel en de collegialiteit, evenals een verlies van kennis en expertise gemoemd.

Een interessant detail hierbij is dat medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract dit anders zien. Zo’n 70 procent van deze medewerkers zegt zich juist zeer betrokken te voelen bij de organisatie.

Positieve ervaringen

De deelnemers aan het onderzoek van FBZ met een vaste aanstelling hebben dus vooral oog voor de minder gunstige gevolgen van de inzet van tijdelijk werk. Tegelijkertijd hebben ze op persoonlijk niveau juist positieve ervaringen. Ze zijn vooral te spreken over de soepele samenwerking met tijdelijke krachten (77 procent). Ook zijn ze tevreden over het feit dat ze door deze samenwerking nieuwe ideeën en kennis opdoen. 53 procent is het eens met deze stelling terwijl 17 procent het er oneens mee is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.