Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fonds voor hele vroege start-ups

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Nederland is een investeringsfonds rijker dat gespecialiseerd is in medische technologie. Het Blue Sparrows MedTech Fonds richt zich op ondernemers met innovatieve ideeën en technologieën met potentie voor de zorg, de very-early medtech start-ups.
Startups-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Volgens de initiatiefnemers, zeven relatief jonge ondernemers en twee ervaren fondsbeheerders, krijgt deze categorie prille ondernemingen moeilijk toegang tot investeerders vanwege het hoge risicoprofiel. De initiatiefnemers hebben hun sporen verdiend met eigen bedrijven die medische technologie naar de markt hebben gebracht in binnen- en buitenland. Deelnemers aan het fonds zullen intensief en langdurig worden begeleid door de initiatiefnemers.

Verbonden aan het fonds
‘We zullen zes tot acht jaar aan het fonds verbonden blijven en we hebben ons gecommitteerd op een tijdsinvestering van vier tot acht uur per week’, zegt Rogier Barents, woordvoerder namens Blue Sparrows. Hij is oprichter van Anchis Technology dat interactieve whiteboards levert en van Laevo dat exoskeletten produceert voor bedrijven. De ondernemers kennen elkaar uit Delft waar in de schaduw van de Technische Universiteit een groot aantal jonge bedrijven zijn ontstaan. ‘We werden door onze eigen investeerders al gevraagd om mee te kijken bij nieuwe investeringsaanvragen en nu doen we het zelf. We steken ook eigen geld in het fonds’, aldus Barents.

Andere investeerders in het fonds
De andere investeerders zijn onder meer een zorgverzekeraar, een universitair medisch centrum en een ontwikkelaar van medische technologie. Namen worden niet genoemd omdat de mee-investerende ondernemers in de schijnwerpers moeten staan. Potentiële deelnemers zullen binnen ongeveer drie maanden vanaf een eerste pitch toegang kunnen krijgen tot kapitaal en coaching. ‘Andere fondsen geven vaak aan dat ondernemers terug moeten komen wanneer ze klanten hebben. Wij investeren in een eerste prototype waarmee ze de markt op kunnen gaan in een eerste test’, aldus de woordvoerder van het fonds.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.