Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Fout bij compensatie verzekeraars

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De ex-post risicoverevening tussen zorgverzekeraars is in 2007 niet goed gegaan door een fout van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat heeft het College voor zorgverzekeringen ontdekt.
Fout bij compensatie verzekeraars

De fout kwam aan het licht doordat een zorgverzekeraar bij het CVZ bezwaar aantekende tegen de berekeningen over 2007. De verzekeraar, het CVZ wil niet kwijt om welke het gaat, meende te weinig geld te hebben ontvangen. Bij het nalopen van de berekeningen stuitte het CVZ inderdaad op een fout. Die zit in de tabel voor de verrekenpercentages 2007 van de hogekostencompensatie. De NZa stelt deze tabel op. De verrekenpercentages voor de universitair medische centra en voor het Oogziekenhuis Rotterdam zijn onjuist.

NZa herstelt fout

Het CVZ heeft de NZa gevraagd de fout te herstellen. Zodra de NZa nieuwe verrekenpercentages heeft bekendgemaakt, gaat het CVZ alle verzekeraars benaderen om de hogekostencompensatie 2007 opnieuw te berekenen.

Gevolgen onbekend

De fout betekent dat sommige verzekeraars te veel geld hebben ontvangen en andere te weinig. Wie de winnaars en de verliezers zijn, is nog niet bekend. Het CVZ schrijft in een brief aan alle verzekeraars enkele maanden nodig te hebben om de omvang van de gevolgen in kaart te brengen. Eerder al zal het CVZ de verzekeraars vertellen wat het “algemene effect” zal zijn, zodat zij daar rekening mee kunnen houden in hun premiestelling. Zeker is wel dat de fout doorwerkt in de jaren na 2007, omdat de rekensommen voor 2007 ook zijn gebruikt voor compensaties in latere jaren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Schaf ex postverevening niet helemaal af’

VWS wil snel af van risicoverevening

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.