Frank Wille: ‘Ik ben radicaler gaan denken over de zorg’

Anesthesioloog Frank Wille verloor zijn vingers nadat hij acuut ziek werd door meningokokken.  Door zijn ervaring als patiënt is hij bestuurlijk radicaler gaan denken.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Frank Wille: ‘Regelmatig zie ik bestuurlijk veranderingen voorbij komen die pogen de zorg te verbeteren, maar het patiënten-perspectief niet of nauwelijks meenemen.’ Foto: Fotoburo Dijkstra
Frank Wille: ‘Regelmatig zie ik bestuurlijk veranderingen voorbij komen die pogen de zorg te verbeteren, maar het patiënten-perspectief niet of nauwelijks meenemen.’ Foto: Fotoburo Dijkstra

’s Avonds om twaalf lag anesthesioloog Franke Wille (55) in coma op de intensive care van het AMC, terwijl hij diezelfde ochtend nog spreekuur had gehad. Om half twaalf was hij met koorts naar huis gegaan. Hij had twee paracetamolletjes genomen en was naar bed gegaan. ’s Avond zag zijn vrouw, ook arts, dat hij huiduitslag kreeg die paste bij de symptomen van meningokokken. Ze belde 112 en in no time lag Wille op de ic aan de beademing in het AMC.

Amputaties vingers

Wille werd kort voor Kerstmis 2016 opgenomen. Hij werd zes weken kunstmatig in slaap gehouden. ‘Toen

4
2111

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

 1. Geachte Dr.Wille,
  Dat is een heftig verhaal wat u overkomen is.
  Ik wil u nogmaals bedanken wat u in Zeist voor mijn vriendin Marijke heeft gedaan toen ze cprs1 klachten kreeg. U was toen recht voor zijn raap en toch zo eerlijk en menselijk. Dat heb ik altijd onthouden, ondat deze combinatie helaas niet bij elke arts aanwezig is. Ook al is Marijke al bijna 12 jaar dood.
  Ik hoop dat u nog lang in het AMC kunt blijven werken.
  Mvg, Jaap Westelaken

 2. Lees alle reacties
 3. Geachte Dokter Wille
  Op 16 november 2016 heeft u mij nog geopereerd
  Toen ik voor controle moest komen in december werd mij wel verteld dat u ziek was,tja ook dokters worden wel een ziek zei ik tegen Coby ik zei tegen haar geef hem dan maar een dikke knuffel als je hem binnen kort weer ziet van mij.
  Een jaar later moest ik weer voor controle komen en u was nog steeds ziek vertelde ze mij,maar niet wat er aan de hand was met u.
  Ik dacht shit nu kan ik de dokter nog steeds niet bedanken voor al het goeds wat hij voor mij heeft gedaan.
  Nu ik dit lees schrik ik wel enorm.
  Ik zou het fijn vinden als ik u in zeist weer een keer tegen kan komen en u persoonlijk te bedanken en de knuffel te geven die ik u toen belooft had.

  Sterkte X Denise Goedhart

 4. Geachte dr. Wille, Goed te lezen dat door de vakkundige inzet van o.a. intensivisten u er nog bent. Ik werk nauw samen met een Britse arts, die zelf ook patiënt is en op exact dezelfde wijze als u zijn ziekte als eyeopener ervaart. Voor hem zelfs aanleiding om de witte jas aan de wilgen te hangen en een product te ontwikkelen dat de patiënt een regierol geeft. Zijn succes bewijst uw en zijn gelijk. In ons land zet Secretaris Generaal Erik Gerritsen van VWS zich nadrukkelijk in om het patiëntenperspectief in o.a. wet- en regelgeving te borgen. Ik breng uw artikel onder zijn aandacht in de stellige overtuiging dat hij dit als steun in de rug ervaart in zijn strijd om de goede balans te vinden tussen belangen van zorgverleners en zorgontvangers. Met vriendelijke groet, Jan van der Beek

 5. Volkomen Met u eens. Mijn man is 6 jaar geleden overladen doormat artsen De symptomen niet herkennen, mijn man werd opgenomen op zaterdag avond en kreeg op speed startdosis cortisone, daar door kwamen de symptomen niet tot uniting. Er kwam twee dagen geen arts langs, we moeten wachten. Het was weekend en op maandagmorgen is mijn man overladen. De dokters willen hun tekortkoming niet bevestigen. Ik erken De zelf het probleem, jammer genoeg te laat. Er is een medische fout bevestigd maar het dossier loopt nog steeds verder…. Blijf vechten voor kwaliteit, veiligheid en petsoonsgerichte zorg aub. Dank voor uw artikel en hou de moed erin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.