Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Friese Wouden vecht NMa-boete aan bij rechter

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Friese Wouden stapt naar de rechter om de boete die de NMa oplegde alsnog van tafel te krijgen. Een eerdere gang naar de Bezwaar Adviescommissie van de NMa leverde niet het gewenste resultaat.
Friese Wouden vecht NMa-boete aan bij rechter

Na het oordeel van de Bezwaar Adviescommissie (BAC) verlaagde de NMa de boete van 2 miljoen euro naar bijna 1,8 miljoen euro. Bestuurssecretaris Siemen Volberda: ‘Die boete is nog steeds exorbitant’.

Friese Wouden en Stichting Thuiszorg Zuidwest Friesland

De NMa nam het Friese Wouden kwalijk dat zij regelmatig met Stichting Thuiszorg Zuidwest Friesland informatie uitwisselde over prijzen van huishoudelijke hulp. Volberda legt uit dat de “verboden prijsafspraken” die de NMa meende te ontwaren, betrekking hebben op de voorbereiding van het eerste jaar Wmo. Er is toen logischerwijs veel overleg geweest tussen Friese Wouden en Stichting Thuiszorg Zuidwest Friesland. ‘Dat kwam omdat wij gezamenlijk een Wmo-bedrijf wilden opzetten. daarover zijn we open geweest naar de buitenwereld. Maar dat ging te elfder ure niet door.’

Huishoudelijke hulp

Beide organisaties zijn daarna zelfstandig verder gegaan en bleken in enkele gemeenten identieke prijzen te hebben geoffreerd voor huishoudelijke hulp. ‘Helemaal niet zo spannend’, zegt Volberda, ‘De gemeente Sneek koos voor het Zeeuwse model en had eerder deze prijzen bepaald: alle aanbieders die bereid waren voor deze prijs te leveren en aan de kwaliteitseisen voldeden werden in Sneek toegelaten. Beide organisaties hebben blijkbaar los van elkaar deze prijzen als richtsnoer genomen voor biedingen in een aantal andere gemeenten. Eigenlijk had Sneek de trend gezet in Friesland.’

Thuiszorgboetes

Friese Wouden denkt wel degelijk een kans te maken bij de rechter. Eerdere zaken waarin NMa-boetes zijn kwijtgescholden, sterkt de zorgorganisatie in dit vertrouwen. Daarbij ziet Volberda “enkele interessante punten” in het oordeel van de BAC. Hij wijst op het feit dat de BAC het economisch voordeel zwak onderbouwd vond. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Friese Wouden moet NMa-boete toch betalen

4 REACTIES

  1. Dit soort kosten gaan helaas ten koste van de zorgverlening. Maar helaas zijn de verantwoordelijke bestuurders vertrokken en zitten alweer elders de boel te bedonderen. Blom die schrijft zo onschuldig als een pasgeboren lammetje te zijn in een interview met de krant, blijkt ook de boel geflest te hebben in Gouda. Het is schandalig hoe sommige bestuurders omgaan met hun geweten, als ze dat al hebben. Persoonlijk aansprakelijk stellen dit soort witteboorden criminelen.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom moet het geld boete altijd zo hoog zijn vooral in deze tijd.Als zij in de fout zijn dan moeten zij wel boeten maar zo hoog hoeft het toch ook weer niet.Zij hebben het al zo moeilijk en word dan weer op de mensen verhaalt.Hou daar eens rekening mee als jullie een boete uitschrijven

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.