Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Friesland koopt ggz integraal in

De Friesland Zorgverzekeraar en Zorgkantoor Friesland gaan als eerste zorgverzekeraar en zorgkantoor in Nederland de geestelijke gezondheidszorg integraal inkopen. Dat betekent dat ggz die wordt gefinancierd uit de AWBZ én de Zorgverzekeringswet (Zvw), in 2013 met een geïntegreerde inkoopprocedure wordt ingekocht.
Friesland koopt ggz integraal in

De Friese zorgaanbieder die zowel care als cure levert, heeft vanaf 2013 te maken met één inkoopbeleid. Hiermee sorteert Friesland voor op wat in het regeerakkoord staat, namelijk dat de intramurale ggz in de AWBZ per 2015 wordt overgeheveld naar de Zvw. Na deze overheveling neemt de zorgverzekeraar de rol van het zorgkantoor over.

Naadloos
Door de GGZ op een integrale wijze in te kopen wil De Friesland samen met de zorgaanbieders ervoor zorgen, dat binnen de ggz een naadloze aansluiting van de zorg ontstaat. ‘Elke zorgaanbieder speelt het ´spel´ volgens dezelfde regels en wordt hiermee dan ook langs dezelfde meetlat gelegd, wat een betere vergelijking mogelijk maakt’, aldus koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN). ‘Zorgaanbieders reageren positief op de geïntegreerde inkoopprocedure. Het betekent onder andere een flinke besparing op de administratieve lasten.’

Cliënten
Door de integrale inkoop kunnen cliënten vaker thuis blijven wonen en worden minder vaak in een kliniek opgenomen. Sinds de overheveling van de curatieve ggz naar de Zvw in 2008, werkt een deel van de ggz-instellingen met een mix van Zvw- en AWBZ-bekostiging. Deze schotten in de financiering maken het voor ggz-aanbieders gecompliceerd om ambulante zorg te verlenen.

1 REACTIE

  1. En dat allemaal omdat die prutser van een Simons de GGZ in 1989 zo nodig onder de AWBZ moest brengen. De Engelsen hebben hier een mooie uitdrukking voor :the lunatics have taken over the asylum. Wat een geneuzel, het is toch geen monopoly spel van windowdressers? Wie moeten we eigenlijk in een kliniek opnemen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.