Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Fuserende bestuurder is slecht voor de zorg

Bestuurders in de gehandicaptenzorg hebben grote invloed op de kwaliteit van zorg. Wanneer bestuurders verwikkeld zijn in fusies, overnames of onderlinge disputen, komt er van kwaliteitsverhoging vaak weinig terecht. Dat blijkt uit een artikel in het augustusnummer van Zorgvisie dat op 25 juli verschijnt.
Fuserende bestuurder is slecht voor de zorg

In een artikel in het komende Zorgvisie-magazine over de kwaliteit in de gehandicaptenzorg zegt coördinerend inspecteur in de inspectieregio Noord-West Nederland Els Leemans: “Personele onrust hangt vaak samen met organisatorische onrust.” Leemans coördineert het gefaseerd toezicht op de gehandicaptenzorg. Uit dit toezicht komt een correlatie naar voren tussen veel wisselingen in de bestuurskamer en teruggang van de kwaliteit van zorg.

Wisselend management

Ook andere experts zeggen in Zorgvisie een link te zien tussen wisselingen in de bestuurskamer en de kwaliteit van zorg. Zo zegt onder andere Norbert Vandevorst, directeur van het Centrum voor Consultatie en Expertise Noord-Brabant en Limburg (CCE NBL) dat de invloed van wisselend managent op kwaliteit zeker aanwezig is. “Als een cliënt problemen heeft, komen die deels door beïnvloedende factoren in hun directe omgeving. Medewerkers rondom de cliënt kunnen bijvoorbeeld onrustig zijn doordat het management tijdens een fusieproces meer met posities en strategie bezig is dan met ondersteuning van medewerkers en met organisatie van het primaire proces. Deze onrust heeft vaak consequenties voor de dagelijkse gang van zaken op een locatie”, aldus Vandevorst in Zorgvisie. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Kees ook:

Minder zorgfusies dan verwacht

NMa gaat fusie vaker verbieden

Klink wil fusies strenger laten toetsen

4 REACTIES

  1. Veel teveel mensen in bestuursfuncties die ballen verstand hebben van wat “zorg” is. Lieden die uit het bedrijfsleven komen en denken dat ze een bedrijf aan het runnen zijn ?? Alles is gebaseerd op het korte termijn denken en snel geld willen maken. Over integriteit op bestuursniveau maar niet te spreken. De overheid heeft met haar marktwerking een doos van Pandora geopend die nog voor de nodige ellende zal gaan zorgen. Ik heb nu 3 fusies meegemaakt en het is alleen maar slechter op geworden. Het zorgbudget gaat voor 90% naar zaken die niets met de uitvoering te maken heeft.

  2. Lees alle reacties
  3. De problematiek ligt wel wat genuanceerder en is behoorlijk complex. Er kan sprake zijn van mismanagement en falend beleid, maar er is veelal sprake van een complexe historisch gegroeide situatie en een cultuur die (te)veel moeite heeft met het omgaan met nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij en in de markt. De oplossing begint bij een goede voorbereiding. En die begint met de wil en de moed om de huidige situatie grondig en eerlijk te onderzoeken en te beginnen met zelfreflectie. Ik zou haast zeggen organisatiebreed, maar in ieder geval is het zaak dat de leiding en het management daar het goede voorbeeld in geeft. Wie ben ik, wie zijn wij, wat doen wij nu, wat willen wij, wat kunnen wij? Als de antwoorden daarop bekend zijn kun je pas goed nadenken over een fusie en de gevolgen daarvan. Het wisselen van management en bestuurders kan een oplossing zijn, maar ook onnodig duur, verspilling van kwaliteiten en… de gemakkelijkste, maar wel duurste manier van wegvluchten voor de verantwoordelijkheid!!! Ook eerst zelfreflectie en analyse voordat iemand wordt ontslagen.
    Bert-Jan van der Mieden, executive-coach en teamcoach, PYRAMIDE, Apeldoorn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.