Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fusie De Friesland en Achmea gaat door

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars Achmea en De Friesland hebben van de NMa toestemming gekregen om te fuseren. Hierdoor krijgt het Achmea-concern een bestand van 5,3 miljoen zorgverzekerden.
Fusie De Friesland en Achmea gaat door

Eind september vorig jaar meldden beide verzekeraars hun fusievoornemen bij de NMa. De NMa gaf niet zomaar een vergunning en achtte uitgebreid onderzoek noodzakelijk.

Zelfstandig

De Friesland en Achmea laten weten verheugd te zijn dat de vergunningsprocedure van de NMa tot een positief besluit heeft geleid. De Friesland behoudt binnen Achmea voor vijf jaar een grote mate van autonomie. Bij de fusie tussen Achmea en Agis eind 2008 werd dezelfde afspraak gemaakt maar daar kwam voortijdig verandering in. Hoewel was afgesproken dat Agis vijf jaar lang als zelfstandig bedrijf met een eigen raad van bestuur en eigen raad van commissarissen zou blijven bestaan, is Agis sinds 2011 volledig ingelijfd bij Achmea.

5,3 miljoen verzekerden

De Friesland Zorgverzekeraar heeft 508.000 verzekerden, van wie ongeveer 400.000 verzekerden binnen Friesland, een marktaandeel van 65 procent. De omzet bedraagt ongeveer 1,2 miljard en er werken ruim 600 mensen. De nieuwe zorgverzekeraar Kiemer met 5.000 verzekerden is onderdeel van De Friesland. Verder voert De Friesland voor de provincie Friesland de AWBZ uit, waarmee ook nog eens een jaarlijks bedrag van ongeveer 1 miljard is gemoeid. Achmea heeft een bestand van 4,8 miljoen verzekerden en was al marktleider in de zorg. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

De Friesland Zorgverzekeraar wil fuseren met AchmeaNMa: Fusie Achmea en De Friesland vereist vergunning

Agis-topvrouw wordt directeur zorginkoop Achmea

Agis verliest zelfstandigheid eerder dan verwacht

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.