Fusies leveren ziekenhuizen geen financieel voordeel

Ziekenhuizen presteren financieel niet beter na een fusie. Integendeel, van de negen fusies in 2014 en 2015 leverden maar twee fusies financieel voordeel op. Dat blijkt uit een analyse van de jaarverslagen over 2015 door accountants- en advieskantoor BDO.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Geld_51142484_SpringerFachmedien_450.jpg
Zes fusieziekenhuizen gingen er financieel op achteruit. - Foto: Springer Fachmedien DE

Fusies tussen ziekenhuizen leveren geen kwaliteitsvoordeel op. Dat valt althans niet te bewijzen, bleek onlangs uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Nu stelt BDO vast dat fuseren ook zelden direct financieel gunstig uitpakt. De twee belangrijkste redenen die bestuurders van ziekenhuizen aanvoeren om te fuseren blijken in de praktijk dus niet meteen uit de verf te komen.

Fusies: slechtere financiële prestaties
In 2014 en 2015 waren er maar liefs negen ziekenhuisfusies. Slechts twee van die combinaties presteerden daarna financieel beter: Noordwest Ziekenhuisgroep en Stichting Bravis Ziekenhuis. Zes andere fusiepartijen gingen erop achteruit: Stichting Treant Ziekenhuiszorg, Spaarne

0
236

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.