Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Fysiotherapeuten in actie tegen bureaucratie

Met de lancering van het manifest ‘Alarmfase Rood, fysiotherapie in nood’ protesteren fysiotherapeuten tegen de toenemende administratieve lasten in hun sector.
Fysiotherapeuten in actie tegen bureaucratie

Woordvoerster van de initiatiefgroep van het manifest Petra Zimmer: ‘Ons wordt het patiëntgericht werken steeds moeilijker gemaakt en niet alleen wij hebben daar zeer veel last van, ook de patiënten zijn de dupe. Door de administratie wordt de “echte” behandeltijd van de patiënt behoorlijk ingekort, zonder dat het ons inzien bijdraagt aan een verhoging van de kwaliteit en effectiviteit van de behandeling.’

Verzekeraars

Volgens Zimmer worden de ontwikkelingen in de fysiotherapeutische zorg steeds meer door de verzekeraars bepaald. Het doel was om deze vorm van zorg betaalbaar te houden. Fysiotherapeuten werden daarom verplicht om aan een zeer gedetailleerde verslaglegging te doen. ‘Het gevolg is, dat de behandeling van de patiënt daardoor niet goedkoper wordt, maar vooral in het gedrang komt: er is minder tijd voor’, zegt Zimmer. ‘Ook zie je door het uitkleden van de polissen steeds meer een tweedeling tussen arme en rijke patiënten. Wij worden door de verzekeraars in een onmogelijke wurggreep gehouden: wij zijn trots op ons werk, wij staan in voor hoge kwaliteit, maar in plaats van ons ons werk te laten doen, moeten wij een administratiekantoor worden.’ Het manifest is op 6 juli gelanceerd en de verspreiding ervan verloopt via de website zorggeenmarkt.nl. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Koen Suyk)

Lees meer:

Fysiotherapeuten willen één systeem zorginkoop

Prijzen fysiotherapie nauwelijks gestegen

NMa waarschuwt fysiotherapeuten

Fysiotherapie en psychische hulp wellicht uit basispakket

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Laten we nou eerlijk zijn, de client en de zorgverzekeraars zijn de grootste kostenverslinders, naast de bestuurders en managers die erbij in het leven geroepen zijn, en onmisbaar moeten blijken?
  Laat me niet lachen.
  En nou beginnen ze een hetze tegen de kruidendokters, dat deze kruiden niet mogen betitelen als geneesmiddelen, tenzij het wetenschappelijk bewezen is!?
  Bewezen, bedoel je gesponsord door de industrie om met dure leugens dit zogenaamd te onderstrepen!!??

 3. Het lijkt mij beter als de patiënt zelf meer controle krijgt ipv zorgverzekeraar. Dus dat de fysiotherapeut de rekening naar de patiënt stuurt die hem vervolgens declareert bij zijn zorgverzekeraar. Als je weet wat iets kost, dan ga je ook meer opletten hoe het zit met de kwaliteit. Verder kan de zorgverzekeraar patiënten na bv tien behandelingen een vragenlijst laten invullen over hoe goed ze de behandeling vonden en of er volgens de richtlijnen is gewerkt. Als dit niet zo is, waarom dan niet…de fysio heeft dit als het goed is tijdens het behandeltraject aan patiënt uitgelegd.

 4. Van wie beste Mark moet dat voorstel dan eigenlijk komen??Van de burocraten natuurlijk,die het liefst de declaraties van zorgverleners op 6 nullen achter de komma gespecificeerd wensen ,dit compenserend met 6 nullen voor de komma , waar het hun eigen , niet onderbouwde declaraties betreft.Veel succes gewenst fysio`s in de confrontatie met deze megalomane mierenneukers.
  Kunnen

 5. Wat mij opvalt is dat er eigenlijk nooit een voorstel komt voor wat dan wel een aanvaardbaar minimaal bureaucratisch/administratief concept is. Professionals registreren graag wat ze zelf belangrijk vinden, maar zijn vaak niet in om verantwoording af te leggen of hun werk te laten vergelijken. Ik zie dus vaak veel reacties op dat het zoveel is, nooit een onderbouwing of een alternatief.

 6. Zeer goed initiatief! Zou goed zijn als huisartsen, specialisten en andere zorgverleners zich hierbij aan zouden sluiten. De toenemende bureaucratie heeft in alle takken van zorgverlening een verstikkende werking, zonder dat er aantoonbaar 1 patient een beter behandeling door krijgt, integendeel! Laat de professionals zorg leveren op basis van hun kennis en kunde en misschien kunnen de bureaucraten zich omscholen tot iets waar de maatschappij wel profijt bij heeft.

 7. heb ik al jaren alleen tegen gevochten en nou wordt de beroepsgroep in een keer wakker?De beroepsgroep heeft het met de zkf op een akkooordje gegooid gehad-zie nu wat ze op hun brood krijgen?
  Toedeloe zeg!Gewoon niet luisteren naarde gewone man!?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.