Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Fysiotherapeuten: substitutie kan jaarlijks 130 miljoen aan zorgkosten besparen

Door behandelingen van patiënten met vijf verschillende chronische ziekten te laten uitvoeren door fysiotherapeuten in plaats van door medisch specialisten kan jaarlijks 130 miljoen euro aan zorgkosten bespaard worden. Toch leidt dit vooralsnog niet tot wijzigingen in het verzekeringsstelsel.
Fysiotherapie Zv
© dream@do / stock.adobe.com
Premium

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Goed verhaal, maar ook de KNGF moet haar originele preventiekennis weer versterken. Het almaar verder uithollen van met name de preventief werkende geneeskunde, waar de meeste, nu paramedisch genoemde, beroepsgroepen als oefentherapeuten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten toe behoren, is een peperdure vergissing gebleken om de “zorgkosten in de hand te houden”. Hetzelfde geldt voor het bezuinigen door de overheid op die instituten, die in staat moeten worden geacht de preventiekennis, de hygienekennis in de common sense en in het onderwijs op een hoog plan te houden. Zoals de GGD”s. Want van de academische geneeskunde moeten we het niet hebben als we de volksgezondheid weer op hoger plan moeten zien te krijgen. Die werken slechts vanuit de Ziekteleer aan de meest dure oplossingen, die er maar te bedenken zijn en er een goed verdienmodel ontwikkeld kon worden. Als tekenend voorbeeld halen we vanuit Houdingnet de zorg voor de kinderrug, oftewel de houdingsontwikkeling van het kind aan. Rugklachten, Socio-economic Burden no.1, is ook bij het RIVM in hun Toekomstverkenning 2040 blijvend de allergrootste “stijger”. Zonder enige verklaring, terwijl de klassieke orthopedie al 250 jaar roept en onderzocht, dat je op de houdingsontwikkeling van de kinderen moet letten EN moet sturen om deze tsunami aan zorgkosten voor rugklachten, maar ook artrose, in de volwasenheid te voorkomen. En laten nu juist die beroepsgroepen die zelfs hun oorsprong hierin hebben, de Oefentherapeuten Mensendieck en Cesar en de opvolgers van de “houdingsbegeleiders bij uitstek, de heilgymnasten, ooit opgegaan in de fysiotherapie, nu om politiek redenen het meest afgeknepen te zijn gaan worden ! Geen “evidence” over hun belang in de preventie? Bullshit, kijk de historische data over incidentie en prevalentie er maar op na.In Europa en niet in de USA waar de preventie op houding en bewegen nooit aangeleerd is. Er is in Nederland de afgelopen halve eeuw honderden miljoenen gestoken in het recht laten groeien van het kindergebit, terwijl er voor het recht laten groeien van de kinderrug er haast geen Euro in het zorgstelsel geoormerkt lijkt. Zeker ook door corona komt het verlies van preventiekracht in het hele geneeskundig apparaat, om de effecten van een zittende leefstijl ( hypokinesie) te voorkomen of bij te sturen, nu vol in het gezicht van de Overheid terug. Het breed laten wegzakken van de kracht uit de Gezondheidsleer en daarna niets meer aan Preventie te willen uitgeven zullen met name de nu opgroeiende generaties ons niet in dank afnemen. Die gaan echt veel pijn krijgen!

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.