Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Fysiotherapeuten willen één systeem zorginkoop

Redacteur Zorg+Welzijn
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) wil dat zorgverzekeraars één eenduidig systeem gebruiken om de kwaliteit van fysiotherapie te bepalen en de inkoop van zorg daarop te baseren. De Nederlandse Zorgautoriteit moet dit volgens de fysiotherapeuten adviseren aan de minister.
Fysiotherapeuten willen één systeem zorginkoop

Dat schrijft het Genootschap van fysiotherapie, KNFG, aan de NZa. Volgens de fysiotherapeuten gaat de NZa er wel van uit dat de landelijke kwaliteitsindicatoren valide zijn en gebruikt kunnen worden voor een doelmatige zorginkoop door zorgverzekeraars en meer transparantie op de markt. Maar niet alle zorgverzekeraars werken met deze landelijke indicatoren, zij hanteren eigen indicatoren voor inkoop van fysiotherapie, aldus de KNFG.

Zorginkoop

Uit de Marktscan eerstelijns bewegingszorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de fysiotherapie in Nederland van goede kwaliteit is en dat de patiëntervaringen positief zijn. Voor de KNGF reden om de NZA ertoe te bewegen één landelijk systeem van kwaliteitsindicatoren voor te staan. Maar de NZa vindt dat afwijkende kwaliteitsindicatoren per zorgverzekeraar beter binnen het stelsel van selectieve zorginkoop passen.

Uitvoeringslasten

KNGF-voorzitter Eke Zijlstra: ‘Wij vinden het onbegrijpelijk dat de NZa de minister van VWS adviseert dat zij de vaststelling van kwaliteitsindicatoren op landelijk niveau niet als noodzakelijke voorwaarde beschouwt voor een goed werkende markt.’ De KNFG verwacht een enorme stijging in de – administratieve – uitvoeringslasten voor fysiotherapeuten als zorgverzekeraars hun eigen kwaliteitsnormen blijven hanteren: ‘Fysiotherapeut moeten zich kunnen concentreren op de zorg voor patiënten en niet op administratieve handelingen.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer

Prijzen fysiotherapie nauwelijks gestegen

NMa waarschuwt fysiotherapeuten

Fysiotherapie en psychische hulp wellicht uit basispakket

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Helemaal eens met de fysiotherapeuten. De verzekeraars hanteren niet alleen bij hen maar ook in de ziekenhuizen allerlei verschillende regels. De ene wil weer deze cijfers hebben, de andere weer hele andere. Bij de ene hebben patienten toestemming nodig, aangevraagd door de specialist, voordat ze op de poli mogen komen, bij de andere weer niet. Bij de een wordt een ooglidoperatie door de oogarts wel vergoed, bij de ander weer alleen als het door de plastisch chirurg wordt gedaan. En ga zo maar door.
    Gek wordt je ervan. En de administratieve lasten lopen maar op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.