Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Garantieregeling voor ziekenhuizen niet omhoog

Mark van Dorresteijn
De verhoging van het plafond in de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-regeling) geldt niet voor de zorg. Het maximumbedrag per lening blijft 50 miljoen euro. Dat meldt SenterNovem dat de regeling in opdracht van het ministerie van Economische Zaken uitvoert.
Garantieregeling voor ziekenhuizen niet omhoog

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft de GO-regeling in het leven geroepen om de kredietverlening van banken aan commerciële bedrijven te stimuleren. De overheid stelt zich garant voor de helft van de leningen. De lening mocht niet groter zijn dan 50 miljoen euro, maar in de praktijk voldeed die niet. Van der Hoeven heeft daarom het plafond in september verhoogd naar 150 miljoen per lening.

Garantstelling aan ziekenhuizen

Die verhoging geldt echter niet voor ziekenhuizen, meldt SenterNovem-woordvoerder Rogier Esselbrugge. Voor de curatieve sector heeft het ministerie van Economische Zaken in juli een aparte GO-regeling gemaakt om bouwende ziekenhuizen te helpen leningen los te krijgen bij banken. Als deze binnenkort in de Staatscourant wordt gepubliceerd, kunnen ziekenhuizen er een beroep op doen. Deze GO-regeling voor de zorg is onveranderd. Het maximimbedrag per lening blijft 50 miljoen euro.

Afschaffen bouwregime leidt tot aangescherpt risicoprofiel

Veel bouwende ziekenhuizen hebben moeite om leningen los te krijgen bij banken. De terughoudendheid van banken is niet alleen te wijten aan de kredietcrisis. Door het afschaffen van het bouwregime hebben banken het risicoprofiel van ziekenhuizen verhoogd. Ziekenhuizen moeten de kapitaallasten voortaan zelf terugverdienen uit hun productie. Banken hebben bij sommige bouwprojecten twijfels of dat wel gaat lukken. Met de garantstelling in de GO-regeling wil de overheid het financiële risico voor ziekenhuizen en banken verminderen en de bouw te stimuleren.

Plafond hele regeling is 250 miljoen

Hoeveel ziekenhuizen profijt kunnen hebben van de GO-regeling hangt van het bedrag per lening af. Voor de hele regeling geldt een maximum van 250 miljoen euro. Ziekenhuizen die willen participeren, kunnen zich wenden tot de deelnemende banken. Die moeten het verzoek indienen bij SenterNovem. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kamer botst met Klink over kapitaallasten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.