Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik lasers in ziekenhuizen niet veilig genoeg

Annelies Vermeulen
Ziekenhuizen letten te weinig op de veiligheid van behandelaars en patiënten bij het gebruik van medische laserapparatuur. Dat blijkt uit een enquête onder twintig Nederlandse ziekenhuizen die het RIVM heeft uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Gebruik lasers in ziekenhuizen niet veilig genoeg

Het RIVM raadt de ziekenhuizen aan om uiterlijk eind volgend jaar een systeem voor de laserveiligheid te hebben ingevoerd. Als laserapparatuur onzorgvuldig gebruikt wordt, kan dat brand veroorzaken of ernstig lichamelijk letsel bij patiënten of behandelaars.

Richtlijnen

Er bestaan nog nauwelijks richtlijnen over het gebruik van lasers. De aanbevelingen die er wel zijn van de Stichting Laserveiligheid in de Gezondheidszorg (SLG), worden voor een groot deel niet gevolgd. Zo ontbreekt bij de helft van de onderzochte ziekenhuizen een laserveiligheidscommissie of een medewerker die speciaal is belast met de laserveiligheid, zo blijkt uit de enquête. Wel worden er veiligheidseisen aan behandelruimtes gesteld en zorgen de ziekenhuizen dat de laserapparaten op tijd worden onderhouden. (ANP – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Albert Schweizer ziekenhuis wint prijs patiëntveiligheid

EPD’s vergroten patiëntveiligheid

IGZ nomineert Online Expertpanel voor veiligheidsprijs

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.