Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen aparte betaaltitel casemanagement dementie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er komt voorlopig geen aparte betaaltitel voor casemanagement dementie. Eerst is nader onderzoek nodig.
dementie fotolia.gif
Foto: fotolia

Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn tijdens het Algemeen Overleg wijkverpleging vandaag in de Tweede Kamer.

Casemanagement dementie

VWS heeft aan de NZa de opdracht gegeven om de kosten van wijkverpleging in kaart te brengen. Zorgverzekeraars zijn verplicht om te registeren welke verzekerden van casemanagement dementie gebruik maken. Zij hebben daar recht op vanaf het moment dat de diagnose dementie is gesteld. Op verzoek van de staatssecretaris gaat de NZa apart volgen of zorgverzekeraars voldoende casemanagement dementie inkopen. Mocht dit onvoldoende blijken te zijn, dan dient de NZa te handhaven. In het uiterste geval kan de NZa boetes opleggen. Mocht het zo zijn dat casemanagement al in de kosten van wijkverpleging is verankerd en voldoende wordt ingekocht, dan voegt een aparte aanspraak niets toe.

Betaaltitel

PVV en SP vroegen tijdens het debat om een aparte betaaltitel voor casemanagement dementie. Van Rijn wil zeker dat casemanagement als apart recht in de wet wordt verankerd, zo zei hij, maar een aparte betaaltitel helpt naar zijn zeggen op dit moment de praktijk niet. Op vragen van PVV-Kamerlid Karen Gerbrands, of die gegevens er niet al lang zijn omdat het probleem ook al langer bekend is, antwoordde Van Rijn: ‘De data over wie, wanneer casemanagement dementie krijgen en op welke manier dat is geregeld, hebben we nu niet scherp en dat is niet goed. Eerst moeten we weten of er in de praktijk wordt geleverd.’ VWS meldt drie keer per jaar de vorderingen op dit vlak aan de Kamer, zo beloofde Van Rijn.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.