Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Geen betere zorg door concurrentie’

Mark van Dorresteijn
Concurrentie tussen ziekenhuizen zorgt vooralsnog niet voor gezondere patiënten. Dat concluderen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB). De uitkomsten van hun onderzoek zijn vandaag bekend geworden.
'Geen betere zorg door concurrentie'

Wel leidt de vrije marktwerking in de gezondheidszorg tot snellere diagnosestellingen en een strakkere operatieplanning. Zo werden diabetespatiënten vaker onderzocht en de diagnose bij borstkankeronderzoek is versneld. De verbeteringen kunnen volgens de onderzoekers leiden tot een hoger aantal patiënten dat het ziekenhuis bezoekt.

Strakkere planning

De onderzoekers merken verder op dat competitieve ziekenhuizen meer operatieafzeggingen hebben op het laatste moment (binnen 24 uur voor het plaatsvinden van de operatie). Daarbij zorgt hogere concurrentie er ook voor dat heupfracturen minder vaak niet binnen één dag geopereerd worden. De resultaten zijn waarschijnlijk het gevolg van het beter benutten van de capaciteit (verhoogde productie en kostenbesparing), concluderen de onderzoekers.

Kosten en procesversnelling

Tot slot vermoeden de onderzoekers dat ziekenhuizen bij het invoeren van concurrentie eerst zijn gaan kijken naar het terugbrengen van de kosten en het verbeteren van processen “die vaak makkelijker realiseerbaar zijn”. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Verscherping prijsconcurrentie in de zorgverzekeringsmarkt

Korten ziekenhuizen belemmert concurrentie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Als je naar de Top 100 van het AD van sept.2010 kijkt ;zie je het resultaat van de 98 Ziekenhuizen. Het meest verbaast me de reactie van dit onderzoek van de Ziekenhuizen. Het altijd het ” JA MAAR en de CIJFERS die niet Kloppen “. De cijfers worden door de Ziekenhuizen Zelf aangeleverd, want het AD baseert zijn cijfers uit de cijfers van de Inspectie. Wie doet zijn werk niet goed ? Het Ziekenhuis of de Inspectie ? Politiek stel vragen aan VWS , want jullie zijn mijn woordvoerder !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.