Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen eenduidig beeld verwarde personen-problematiek’

Redacteur Zorgvisie
Het aantal incidenten met verwarde personen ligt in Flevoland een derde lager dan landelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Trimbos. Toch komt het beeld dat de regio heeft over verwarde personen overeen met de landelijke problematiek.
Politie-EPA-400.jpg
EPA/Dave Thompson

In opdracht van gemeenten in Flevoland deed het Trimbos Instituut onderzoek naar de problematiek rond verwarde personen in de regio en hoe die zich verhoudt tot het landelijke beeld. De resultaten van dat onderzoek zijn te lezen in het rapport ‘Verwarring in Flevoland’.

Meldingen verwarde personen
Zo blijkt onder meer dat het aantal registraties van E33-codes, de meldingen van overlast door verwarde of overspannen personen, in Flevoland vorig jaar een derde lager lag dan landelijk. Wel is het aantal meldingen tussen 2012 en 2015 net als in de rest van Nederland gestegen. Hoe het komt dat er in de regio minder incidenten plaats lijken te vinden, kan het Trimbos niet zeggen.

Diverse meldingen
De aard van de meldingen over verwarde personen is heel divers, melden de onderzoekers. Bovendien blijkt er in bij de helft van de meldingen geen sprake te zijn van echte ‘verwardheid’. ‘Verder is er in een minderheid van de gevallen sprake van een hulpvraag en in naar schatting een kwart tot een derde van de gevallen van een vermoeden van psychische problematiek’, schrijven de onderzoekers over de landelijke problematiek. Wat dat betreft verschilt Flevoland niet van het beeld dat landelijk wordt geschetst.

Term verwarde personen niet passend
Gemeenten, zorginstellingen en de GGD in Flevoland hebben verder een gemengde indruk van de problematiek. Een deel vermoedt dat er een toename is van het aantal verwarde personen en crisissituaties, terwijl een ander deel denkt dat er helemaal geen toename is en dat het idee dat dit wel gebeurt wordt beïnvloed door de media. Ze vinden de term ‘verwarde personen’ bovendien te diffuus voor de analyse van en oplossingen voor maatschappelijke problematiek en knelpunten in de zorg, blijkt uit het onderzoek.

Knelpunten verwarde personen
Zowel de landelijke als regionale organisaties willen dat er aan oplossingen voor knelpunten wordt gewerkt. Ze vinden het vooral lastig om te bepalen wie met ingrijpen in een crisissituatie waar verwarde personen bij betrokken zijn. ‘Zowel het Aanjaagteam verwarde personen als geïnterviewden in de regio signaleren dat in zijn algemeenheid goede afspraken tussen partijen bestaan, maar dat op onderdelen soms ook belemmeringen worden ervaren met betrekking tot tijdige beschikbaarheid, eerste opvang, vervoer, opvolging na de crisissituaties, financiering en regelgeving.’ Daarnaast is er te weinig regie en probleemeigenaarschap, stellen de betrokken partijen vast.

Eenduidig beeld oplossingen
Waar de landelijke en regionale partijen het over eens zijn, is dat er meer aandacht moet zijn voor de maatschappelijke risicofactoren voor psychische problemen, zoals het ontbreken van beschikbare, betaalbare woningen, het bestrijden van stigma’s rond geestelijke gezondheid en de toegang tot werk en onderwijs. Verder willen ze dat er duidelijker wordt vastgelegd wie wat moet doen in het geval van een crisissituatie en willen ze dat er een domeinoverstijgende ketensamenwerking wordt georganiseerd, zodat de zorg niet te gefragmenteerd wordt.

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.