Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen eigen bijdrage spoedeisende hulp

Mark van Dorresteijn
Mensen die zonder tussenkomst van een huisarts naar de spoedeisende hulp in een ziekenhuis gaan, hoeven daarvoor toch geen eigen bijdrage van 50 euro te betalen. Die maatregel uit het regeerakkoord van VVD en PvdA is juridisch en praktisch niet mogelijk, blijkt uit een brief van minister Edith Schippers van VWS aan de Tweede Kamer.
Geen eigen bijdrage spoedeisende hulp

Het kabinet wilde met de eigen bijdrage voorkomen dat mensen onnodig gebruikmaken van de dure ziekenhuiszorg door zich met te kleine of niet urgente dingen te melden bij de spoedeisende hulp.

Verzekerd

Wie zich op eigen initiatief zonder doorverwijzing van de huisarts bij de spoedeisende hulp meldt, is formeel alleen verzekerd als er sprake is van een acute zorgvraag. Bij niet-acute zorg is de patiënt niet verzekerd en kan er ook geen eigen bijdrage worden gevraagd, schrijft Schippers. ‘In de praktijk blijken zorgverzekeraars het toch onterecht te vergoeden, terwijl de verzekerde de zorg eigenlijk volledig zelf dient te betalen.’ Voor invoering van een eigen bijdrage zou de niet-acute zorg bij de spoedeisende hulp dus eigenlijk eerst als verzekerde zorg moeten worden aangemeld. Maar dat is onwenselijk, omdat het een uitbreiding van het pakket met niet-noodzakelijke zorg betekent.

Voorlichting

Die analyse leidt ertoe dat de eigen bijdrage dus niet wordt ingevoerd voor onterecht bezoek aan de spoedeisende hulp. Schippers hoopt nu dat met goede voorlichting mensen zich eerder melden bij de goedkopere huisartsenpost. Die posten moeten ook beter integreren met de spoedeisende hulp, waardoor de patiënt als het mogelijk is bij de goedkoopste van de twee behandeld kan worden.

24 miljoen euro

De alternatieve aanpak moet leiden tot minder mensen die zich op eigen houtje zonder echte noodzaak bij de spoedeisende hulp melden. Schippers rekent erop dat dat leidt tot een besparing van 24 miljoen euro, precies het bedrag dat het kabinet dacht te besparen met de opbrengsten van de eigen bijdrage van 50 euro voor onterechte bezoekjes aan de spoedeisende hulp. (bron: ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.