Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Geen indicatiebesluit nodig voor 80-plussers

Redacteur Zorg+Welzijn
Twee groepen cliënten die langdurige zorg nodig hebben, hoeven geen indicatiebesluit meer aan te vragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dat zijn zintuiglijk gehandicapten en ouderen van 80 jaar.
Geen indicatiebesluit nodig voor 80-plussers

De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS). Mensen van 80 jaar of ouder kunnen zich voor de indicatiestelling voor verblijf in een AWBZ-instelling rechtstreeks wenden tot de instelling.

Het gaat om langdurige zorg aan een groep voor wie opname in een instelling onvermijdelijk is geworden. Het CIZ stelt nog wel formeel het indicatiebesluit vast.

Minder administratieve lasten

Ook zintuiglijk gehandicapten hebben voor AWBZ-behandeling geen (her)indicatiebesluit meer nodig van het CIZ. Deze veranderingen leveren een aanmerkelijke vermindering van administratieve lasten op. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Rechter: CIZ mag indicatie niet puur op zzp baseren

Minder nieuwe indicaties voor de AWBZ

11 REACTIES

 1. Wat een idioot besluit! Toestemming geven voor duizenden euro,’s per maand gemeenschapsgeld, zonder toets of het wel noodzakelijk is. Slechts een klein deel van de 80-plussers krijgt een indicatie . Dit gaat een nieuwe Fins iele ramp worden in de zorg, waardoor de mensen die het echt nodig hebben dadelijk geen plaats meer krijgen.

 2. Lees alle reacties
 3. Misschien begrijp ik het niet goed, maar hoe gaat dit helpen om administratieve lasten omlaag te brengen? Zorginstellingen moeten nu de indicatie zelf opstellen, dus het lijkt eerder meer, dan minder werk. Ik denk dat de administratieve winst vooral bij het CIZ gevonden wordt en daarmee voor de overheid vertaald wordt in minder kosten. Hetzelfde doen voor minder geld is mogelijk als je nog meer taken (voor hetzelfde geld) naar de zorgverlener schuift. De politiek trekt zich terug en laat het over aan ‘de markt’… ziet u de 80-jarigen al met een boodschappentasje schuifelen?

 4. @antoinette: ik snap het geloof ik wel. het gaat vooral om mensen die voor het eerst naar een instelling moeten en het is bekend, dat de meeste mensen dat bij voorkeur zo lang mogelijk uitstellen. dus zal de toeloop niet zo groot zijn.
  en als ik een beetje pervers denk: mensen jonger dan 80 zullen wellicht zo opzien tegen de indicatiestelling, dat ze een verhuizing naar een instelling liever uitstellen tot dat onderzoek niet meer verplicht is. daaardoor neemt het beroep op de instellingen doon ‘jongeren’ (<80) af en dat leidt tot besparingen.

 5. Antoinette, er is zoveel aan intramurale capaciteit afgebouwd dat er, zeker gezien de sterk toenemende vergrijzing, voortdurend sprake is van wachtlijsten voor het intramurale veld. Jouw vrees voor kosten van de AWBZ wordt opgelost door de blokkade in de beschikbare capaciteit.

 6. Het gaat om een melding van een indicatieadvies, niet om indicatievrijheid! Hoewel de beleidsbrieven bol staan van het vertrouwen in de professional, blijft het CIZ de indicatie vaststellen. Er wordt wel degelijk gemonitord op de cijfers en de (macro)kosten.
  Zorgaanbieders die uit de pas lijken te lopen kunnen een gesprek verwachten en het CIZ kan de toegang tot de aanmeldfuinctionaliteit beperken of ontnemen.
  Kortom “Ouderen, doven en blinden kunnen voortaan direct het verzorgingshuis in” is volslagen media-onzin.

 7. Ben benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken. Moet de zorginstelling dan de indicatie vast stellen? Welke administratieve belasting geeft dit voor de zrginstelling. Lijkt misschien ook wel een beetje op een bezuiniging doordat de kosten voor het CIZ lager worden, maar de instellingen waarschijnlijk geen vergoeding gaan krijgen voor hun inspanningen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.