De behandelrichtlijnen worden volgens het onderzoek goed nageleefd. Voor die gevallen waarbij werd afgeweken van de richtlijnen, waren legitieme redenen. Financiële overwegingen speelden daarbij geen rol.
Honderd procent vergoeding
Internist-oncologen, hematologen en de raden van bestuur van diverse ziekenhuizen hebben in gesprekken met de onderzoekers betoogd dat dure medicijnen toegankelijk moeten blijven voor patiënten. Verder gaven ze aan dat honderd procent vergoeding van dure medicijnen gewenst is. Nu moeten ziekenhuizen twintig procent van de kosten betalen vanuit reguliere budgetvergoedingen. Het gaat hierbij in de regel om nieuwe, veelal innovatieve medicijnen. De verwachting is dat er de komende tijd meer dure medicijnen geïntroduceerd worden en dat ook het aantal indicaties voor deze dure geneesmiddelen toeneemt.
Bezuinigingen
Aanleiding voor het onderzoek was een verzoek uit de Kamer in 2008. De Kamer vroeg om een uitgebreider onderzoek naar de over- en onderbehandeling met dure geneesmiddelen. De ophef ontstond door de patiëntenbelangenorganisaties die stelden dat patiënten niet altijd dure geneesmiddelen voorgeschreven kregen in verband met de hoge kosten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)
Lees meer:
Rapport: Toegankelijkheid van dure geneesmiddelen
Lees ook:
Nieuwe financiering dure medicijnen
Klink overweegt verplichten goedkoopste medicijn
Vaak verkeerde medicijnen bij ontslag ziekenhuis
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.