Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen onderbehandeling met goedkope medicijnen’

Mark van Dorresteijn
In ziekenhuizen is geen sprake van onderbehandeling en patiënten hebben gewoon toegang tot dure geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het EMGO instituut/VUmc en het Nivel.
'Geen onderbehandeling met goedkope medicijnen'

De behandelrichtlijnen worden volgens het onderzoek goed nageleefd. Voor die gevallen waarbij werd afgeweken van de richtlijnen, waren legitieme redenen. Financiële overwegingen speelden daarbij geen rol.

Honderd procent vergoeding

Internist-oncologen, hematologen en de raden van bestuur van diverse ziekenhuizen hebben in gesprekken met de onderzoekers betoogd dat dure medicijnen toegankelijk moeten blijven voor patiënten. Verder gaven ze aan dat honderd procent vergoeding van dure medicijnen gewenst is. Nu moeten ziekenhuizen twintig procent van de kosten betalen vanuit reguliere budgetvergoedingen. Het gaat hierbij in de regel om nieuwe, veelal innovatieve medicijnen. De verwachting is dat er de komende tijd meer dure medicijnen geïntroduceerd worden en dat ook het aantal indicaties voor deze dure geneesmiddelen toeneemt.

Bezuinigingen

Aanleiding voor het onderzoek was een verzoek uit de Kamer in 2008. De Kamer vroeg om een uitgebreider onderzoek naar de over- en onderbehandeling met dure geneesmiddelen. De ophef ontstond door de patiëntenbelangenorganisaties die stelden dat patiënten niet altijd dure geneesmiddelen voorgeschreven kregen in verband met de hoge kosten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

Rapport: Toegankelijkheid van dure geneesmiddelen

Lees ook:

Nieuwe financiering dure medicijnen

Klink overweegt verplichten goedkoopste medicijn

Vaak verkeerde medicijnen bij ontslag ziekenhuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.