Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen steun voor observatiemaatregel ggz

Redacteur Zorgvisie
Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het plan van minister Schippers om een observatiemaatregel op te nemen in de Wet verplichte ggz (Wvggz). Dat bleek gisteren tijdens het debat over deze wet.
schippers.jpg

Eerder deze week lieten GGZ Nederland, het Landelijk Platform GGz en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie al weten het plan niet te steunen. Renske Leijten (SP) diende een voorstel in voor een wetswijziging, zodat de observatiemaatregel uit de Wvggz kon worden gehaald. De overige partijen in de Kamer scharen zich achter de SP, bleek gisteren tijdens het debat over dit onderwerp. Daardoor kan Schippers niet op een meerderheid rekenen.

In principe had Schippers alleen de PvdA nodig om het plan door te kunnen voeren. Maar die partij zag de observatiemaatregel niet zitten, ook niet nadat de minister er gisteren uitleg over gaf. ‘Onze zorgen zijn niet beantwoord’, zei Pvda-Kamerlid Lea Bouwmeester. Zij denkt dat het verwarde personen schaadt als ze gedwongen drie dagen ter observatie worden opgenomen.

De Kamer staat wel achter de rest van de Wvgzz. Het belangrijkste punt in die wet is dat patiënten niet meer gedwongen worden opgenomen, maar verplicht worden behandeld.

(Zorgvisie/ANP)

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.