Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen vergoeding ivf voor vrouwen boven de 43

Mark van Dorresteijn
Ivf en andere vruchtbaarheidsbehandelingen bij vrouwen ouder dan 43 jaar worden niet meer vergoed door de zorgverzekering. Minister Schippers van VWS heeft dat besloten op advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), zo heeft ze de Tweede Kamer laten weten.
Geen vergoeding ivf voor vrouwen boven de 43

Ook mag voortaan bij de eerste twee ivf-pogingen van vrouwen tot 38 jaar, maar één embryo worden teruggeplaatst. Nu zijn dat er vaak twee, om de kans op een zwangerschap te vergroten. Daarmee wordt echter ook de kans op een risicovolle meerlingzwangerschap groter.

Natuurlijk verlies van vruchtbaarheid

Verder mogen stellen, als na een jaar ‘proberen’ een spontane zwangerschap uitblijft, beginnen met een vruchtbaarheidsbehandeling. Het CVZ pleitte voor een maximumleeftijd van 43 jaar, omdat dan de vruchtbare leeftijd zou verstrijken. ‘Dan kan niet meer worden gesproken van een stoornis, maar gaat het om een natuurlijk verlies van de vruchtbaarheid’, legde een CVZ-woordvoerder vrijdag uit.

Besparing: 38 miljoen

Schippers had gevraagd aan de gynaecologenvereniging NVOG en de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen (Freya) om met alternatieven te komen voor een maatregel in het regeerakkoord van 2010. Door het aantal ivf-pogingen per stel terug te brengen van 3 naar 1, moest 30 miljoen euro bezuinigd worden. Met de alternatieve maatregelen uit het advies kan volgens het CVZ een bezuiniging van maximaal 38 miljoen euro gerealiseerd worden. De maatregelen kunnen vanaf 1 januari volgend jaar worden ingevoerd.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

Ivf-baby’s hebben vaker afwijkingen

Recordaantal zwangere vrouwen dankzij IVF-lab Erasmus MC

LUMC weigert lesbisch stel ivf-behandeling

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.