Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen vervolging chirurgen Boxmeer’

BOXMEER - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet af van vervolging bij de tuchtrechter van individuele chirurgen van het Maasziekenhuis in Boxmeer. De inspectie heeft dat woensdag bekendgemaakt.

In maart bleken er in het ziekenhuis grote problemen te zijn. Door ruzies binnen de medische staf schoot de zorg aan patiënten ernstig tekort. Zo moesten tientallen mensen opnieuw onder het mes, omdat er door fouten complicaties waren opgetreden bij operaties. Sommige mensen moesten zelfs meer dan twee keer opnieuw worden geopereerd. In totaal zijn meer dan zestig heroperaties uitgevoerd.

Onderzoek

Letselschadeadvocaat Martin de Witte uit Amersfoort onderzoekt of hij een zaak kan aanspannen tegen de inspectie, het ziekenhuis, betrokken specialisten en eventueel huisartsen uit de buurt van het ziekenhuis. Volgens hem wisten de instanties al jaren dat het ziekenhuis slechte zorg leverde en duurde het veel te lang voordat er werd ingegrepen.

‘Hand boven het hoofd’

De advocaat is bovendien van mening dat de inspectie het ziekenhuis en de blunderende specialisten nog steeds de hand boven het hoofd houdt. Hij overweegt namens zijn cliënt een schadevergoeding te eisen.

Sterfgevallen?

De Witte wil ook weten of er doden zijn gevallen door de fouten van de artsen. Als patiënten onder vreemde omstandigheden zijn omgekomen, wil de advocaat dat ook weten. Volgens de regels moet het ziekenhuis in gevallen waarin er twijfel bestaat over de juiste behandeling van de patiënt na het overlijden van de persoon hiervan melding maken bij de GGD.

Ingewikkelde operaties

De inspectie verordonneert in de rapportage van woensdag dat de artsen van het ziekenhuis bepaalde ingewikkelde operaties voorlopig niet meer mogen doen. Het gaat om operaties die maar weinig worden uitgevoerd. Op de afdeling chirurgie komt een nieuwe leiding. Drie falende chirurgen zijn al vertrokken. Ze worden vervangen door mensen die bereid zijn goed met elkaar samen te werken.

’Kans op herhaling miniem’

De inspectie vindt de kans op herhaling bij de drie artsen “miniem”. Daarom stapt de IGZ niet naar de rechter. Het ziekenhuis is bezig zelf orde op zaken te stellen en verklaarde woensdag in een reactie de instructies van de inspectie uit te voeren. De inspectie eist dat artsen en verplegend personeel volgens moderne uitgangspunten met elkaar gaan samenwerken en dossiers over patiënten goed overdragen. De “eilandencultuur” en de “gedoogcultuur” die aldus de IGZ bij het Maasziekenhuis een grote rol speelden, moeten zo snel mogelijk verdwijnen.

Ombudsman

De inspectie houdt het komende jaar de vinger nauw aan de pols.

Letseladvocaat De Witte had al eerder de Nationale Ombudsman ingeschakeld bij zijn pogingen de inspectie te dwingen tot harde actie. De Ombudsman heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.