Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geestelijke verzorging thuis niet vergoed, in instelling wel

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De vraag naar palliatieve zorg in de eerste lijn neemt toe, maar de geestelijke verzorging wordt nog steeds niet vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet. Dat blijkt uit de 'Handreiking financiering palliatieve zorg 2019' die deze week is verschenen.
het-gaat-onweren

De handreiking is een soort gids die zorgprofessionals wijst op de mogelijkheden om palliatieve zorg te declareren. Zo zijn de mogelijkheden voor extra financiering van patiënten die thuis wonen met een Wlx-indicatie vanaf 1 juli dit jaar uitgebreid. Daarnaast wordt met ingang van 2019 verpleging en verzorging voor kinderen in de thuissituatie in een integrale, nieuwe prestatie geplaatst.

Zorg van een geestelijke verzorger

De zorg van een geestelijke verzorger is onderdeel van de standaard palliatieve zorg in verpleeghuizen en in hospices. Een geestelijke verzorger helpt mensen die sterven bij het omgaan met de laatste levensfase en bij het omgaan met levensvragen en zingeving. Ook begeleidt hij of zij mensen bij religie en spiritualiteit. De geestelijke verzorger van een instelling wordt bekostigd vanuit de Wlz. Maar in de thuissituatie kunnen alleen mensen met een Volledig Pakket Thuis (VPT) een deel van de geestelijke verzorging vergoed krijgen. Begeleiding bij religie en spiritualiteit moeten ze zelf betalen.

Geestelijke verzorging niet in basispakket

Vanuit de Zorgverzekeringswet wordt geestelijke verzorging niet vergoed omdat het niet in het basispakket zit. Minister De Jonge heeft eerder dit jaar aangegeven er weinig voor te voelen om hierin verandering te brengen.

Financiering palliatieve zorg

De afgelopen jaren is een aantal stappen gezet om de financiering van de palliatieve zorg te verbeteren. Zo hoeven instellingen niet meer langs indicatieorgaan CIZ wanneer ze terminale palliatieve zorg willen declareren. Eerder dit jaar trok het kabinet 8 miljoen euro uit voor verbetering van de palliatieve zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.