Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicapt kind krijgt toch begeleiding thuis

Zwaar gehandicapte kinderen van onder de vijf jaar oud komen zonder begeleiding te zitten door bezuinigingen op de ondersteunende en activerende begeleiding in de AWBZ. Staatssecretaris Bussemaker van VWS gaat ervoor zorgen dat de ouders toch verpleegkundige zorg voor hun kinderen krijgen.

Belangenorganisatie MEE Nederland signaleerde dat als gevolg van de bezuiniging op AWBZ-begeleiding, zwaar gehandicapte kinderen zonder begeleiding kwamen te zitten. Deze kinderen bleken na de herkeuring die het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) dit jaar uitvoert, ineens veel minder uren medische begeleiding thuis te krijgen. “Een zorgaorganisatie heeft bij ons aan de bel getrokken. Het lijkt er op dat in een aantal gevallen te streng geindiceerd is”, aldus projectcoordinator Auke Blom van MEE Nederland.

MEE Nederland

Blom zegt verder dat zwaar gehandicapte kinderen van onder de vijf jaar niet alleen bij individuele begeleiding, maar ook in de dagopvang door de herkeuring in de AWBZ worden geraakt. Eric Spee van het CIZ zegt in het AD: “Er zijn regels voor wat reguliere zorg is. Als mensen zorg nodig hebben trekken we daar eerst de gebruikelijke zorg vanaf voordat ze eventueel hulp krijgen uit de AWBZ. Inmiddels hebben we bij het ministerie gemeld dat dat voor gevallen te streng uitpakt.”

Gehandicapte kinderen

In reactie op berichtgeving laat het ministerie vandaag weten dat er speciaal naar de zorg van deze groep kinderen wordt gekeken. Volgens een woordvoerder kan het zijn dat een beperkte groep ouders eerder ten onrechte heeft gehoord dat de verpleegkundige zorg van hun kind kwam te vervallen. Dat is volgens het ministerie een misverstand.

Kortingen op de AWBZ

De kortingen op de AWBZ mogen er niet toe leiden dat deze bijzondere groep zonder medische hulp komt te zitten. Bij kinderen in medische dagverblijven werd de fout al eerder rechtgezet. “Maar kinderen die thuis zijn verzorgd, kunnen om wat voor reden dan ook uit ons zicht zijn verdwenen. Dat is niet de bedoeling. Voor alle medische ondersteuning kunnen zij aanspraak maken op de AWBZ”, aldus VWS. Voor het ‘gewone’ verzorgen van kinderen zoals het wassen van kinderen en het verschonen van luiers krijgen ouders geen vergoeding.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

AWBZ-zorgvragers missen massaal CIZ-herindicatie

Zorgvragers onzeker door wegvallen AWBZ-begeleiding

CIZ start actie pakketmaatregel AWBZ

Omvang AWBZ-bezuiniging blijft onbekend

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.