Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gehandicaptenkoepels vrezen bezuinigingen AWBZ

Redactie Zorgvisie
Koepelorganisaties voor chronisch zieken en gehandicapten Platform VG en de CG-Raad maken zich zorgen over de mogelijkheid dat het kabinet de AWBZ-pot wil aanspreken voor bestrijding van de recessie. De koepels hebben premier Balkenende daarom een brandbrief gestuurd, waarin ze hem vragen de AWBZ te ontzien.

Gezien de zwaarte van de economische crisis die Nederland treft, is het kabinet bereid de komende weken een pakket ’taboedoorbrekende’ maatregelen te bespreken. Volgens directeur Wim Drooger van Platform VG is het niet ondenkbaar dat het kabinet geld uit het AWBZ-budget wil aanwenden. “De PvdA en CU zeggen gelukkig vooralsnog niet aan de AWBZ te willen tornen”, zegt Drooger. “Het CDA twijfelt hier over.”

AWBZ budget

Ad Poppelaars van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad ziet het al aankomen. “Het kabinet kijkt verlekkerd naar de miljarden die in de AWBZ omgaan”, zegt hij in het Algemeen Dagblad. “Het kabinet is dringend op zoek naar geld. De hypotheekrenteaftrek aanpakken is al taboe verklaard door de premier. Het verhogen van de AOW-leeftijd is onbespreekbaar voor de vakbeweging. Dan blijven er weinig andere grote posten over. Maar dit geld is bedoeld voor de zorg aan de allerzwaksten.”

SER-advies

“Bezuinigen kan heel goed,” zegt Robin Linschoten in de krant. Vorig jaar was Linschoten een van de opstellers van het SER-advies over de toekomst van de AWBZ. “Als het maar doordacht gebeurt en het kabinet niet heel snel een paar miljard wil binnenhalen door blind te hakken.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

De brief van de koepels aan Balkenende

Gehandicaptenzorg maakt bezwaar tegen zzp’s

Enschede voert lobby tegen bezuinigingen AWBZ

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.