Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Gehandicaptenzorg in beroep tegen bezuiniging op vervoer

De koepel voor gehandicaptenzorgaanbieders VGN is vanmorgen in hoger beroep gegaan tegen de bezuinigingen van 113 miljoen euro op de vervoerstarieven in de gehandicaptenzorg.
Gehandicaptenzorg in beroep tegen bezuiniging op vervoer

Uit berekeningen van de VGN blijkt dat het vervoer zelfs bij de goedkoopste instellingen met ruim 15 euro bijna het dubbele kost van wat de staat er voor rekent. De bezuinigingen zijn daarom op drijfzand gebaseerd, zo betoogde de VGN-advocaat vanmorgen voor het Gerechtshof in Den Haag.

Kort geding

In kort geding bepaalde de rechter eerder dat als één op de zes instellingen in staat is om het vervoer met het verlaagde tarief te bekostigen, alle instellingen dit zouden moeten kunnen. De rechter volgde daarmee het ministerie van VWS, die zich hiervoor baseerde op cijfers van onderzoeksbureau PwC. VGN-directeur Hans Schirmbeck: ‘Die cijfers blijken feitelijk onjuist te zijn en daardoor is de rechter tot een oordeel gekomen dat ook niet juist is. We gaan ervan uit dat het Gerechtshof dat oordeel zal herzien.’

Slachtoffers

De bezuinigingen op het gehandicaptenvervoer werden aangekondigd in het ‘Lenteakkoord’. ‘Slachtoffer van deze bezuiniging zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking die niet in staat zijn zelfstandig naar hun dagbesteding te gaan en voor wie het vervoer nu niet meer kan worden betaald. Die mensen komen noodgedwongen thuis te zitten en raken geïsoleerd van hun sociale omgeving’, zegt VGN-directeur Hans Schirmbeck. ‘Ons is er alles aan gelegen om dat te voorkomen.’

Vervoer

Uit PwC-onderzoek bij zestig instellingen zou zijn gebleken dat er tien in staat waren om het vervoer voor circa 1500 euro per jaar per persoon te realiseren, circa 8 euro per dag. De VGN heeft vervolgens de jaarrekeningen van die instellingen onderzocht en concludeerde dat de gepresenteerde PwC-cijfers voor zeker acht van deze tien instellingen niet klopten. Aangezien de jaarrekeningen worden gepubliceerd door het ministerie van VWS, had het ministerie volgens de VGN dus de beschikking over de juiste cijfers. ‘Dat ze die kennelijk niet heeft willen gebruiken, vindt de VGN uitermate laakbaar’, zegt Hans Schimbeck. ‘Samenvattend: de staat heeft de bezuinigingen op verkeerde gegevens gebaseerd. Daardoor zijn zij onrechtmatig en dus moeten ze worden teruggedraaid.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

VGN: ‘Staat heeft rechtbank onjuist geïnformeerd’

VGN: staatssecretaris handelt onrechtmatig

CG-raad op de bres voor ziekenvervoer

5 REACTIES

  1. Zieken vervoer is soms zo slecht dat je er geen mensen in kan vervoeren.Gunningen worden veelal gegeven aan bedrijven die vriendjes zijn van gemeentes .De wacht tijden lang veel mensen in de bus,altijd te laat op de plaats van bestemming.en slecht materiaal.

  2. Lees alle reacties
  3. ik had dagbesteding en toen ik moest verhuizen verviel mn dagbesteding omdat het vervoer duurder werdt.ik wilde wel met de regiotaxi komen maar dat mocht niet.regiotaxi was alleen voor sociale contacten.Nou die ben ik mooi kwijt want waar ik woon is geen geld voor dagbesteding voor mij.

  4. Je hebt wel een beetje gelijk,maar je moet niet uit het oog verliezen dat niet iedere Instelling de vervoers kosten gebruikt voor vervoer.Het zou beter zijn dat we gewoon een aaanvraag kunnen doen bij de WMO want dan kunnen we als het kan ook nog eens zelf regelen en weten we zeker dat het bij ons terecht komt.We zijn dan niet meer afhankelijk van zorg instellingen die steeds vaker menen dat zei over ons kunnen beslissen.Kom voor je zelf op

  5. Als we moeten kiezen tussen het laten vallen van basiszorg of bijvoorbeeld het vervoer naar een zorgboerderij, dan valt bij mij de voorkeur ook op het in stand houden van de basiszorg. Helemaal niet leuk, zou niet nodig moeten zijn, maar als we voor de keuze staan zoals nu… Dan heeft vervoer de minst grote prioriteit.