Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicaptenzorg test prestatieindicatoren

De gehandicaptenzorg heeft concept-normen vastgesteld waarmee zorgorganisaties vanaf 2009 hun prestaties gaan meten. Staatssecretaris Bussemaker wil dat de kwaliteit van het personeelsbestand in de sector snel verbetert.

Het uitgangspunt voor de normen is dat zorg en ondersteuning moeten bijdragen aan een goed leven voor de cliënt. De kwaliteitsindicatoren gaan onder meer over het ondersteuningsplan, zelfbepaling, lichamelijk en psychisch welbevinden, participatie in de samenleving, veiligheid, woonruimte en kwaliteit van medewerkers. Een deel van de indicatoren gaat over zorginhoudelijke zaken, zoals veiligheidsincidenten of de Body Mass Index van cliënten. Deze moeten zorgorganisaties zelf registreren. Andere indicatoren gaan over de ervaring van de cliënten, zoals hun betrokkenheid bij het opstellen van hun ondersteuningsplan of hun oordeel over de verzorging. Toetsing daarvan gebeurt met de Consumer Quality- ofwel CQ-Index.

Aantoonbare inspanningen

Het resultaat van een test met de prestatie-indicatoren wordt deze zomer verwacht. Volgend jaar moet de hele sector de definitieve indicatoren gaan bijhouden. De prestatie-indicatoren maken deel uit van een groter verbeterplan. Staatssecretaris Bussemaker heeft daarbij voor 2008 en 2009 drie prioriteiten, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Zorgaanbieders moeten “aantoonbare inspanningen” leveren om de kwaliteit van medewerkers te vergroten. Zij krijgen richtlijnen om de prestatie-indicatoren in praktijk te kunnen brengen. Bussemaker stelt daarvoor vier miljoen euro beschikbaar in de komende vier jaar.

Wettelijk verplicht

Het ondersteuningsplan, met individuele afspraken tussen cliënt en zorgaanbieder, wordt wettelijk verplicht. Eind 2009 moet elke cliënt er een hebben. VWS investeert 450.000 euro in advisering hierover vanuit het programma Zorg voor Beter. Seksueel misbruik uitbannen is het derde speerpunt. Er komt een prevalentieonderzoek, een onderdeel in Zorg voor Beter en een plan om de weerbaarheid van cliënten te vergroten. Ook bespreekt Bussemaker met de minister van Binnenlandse Zaken de afhandeling van aangiftes door verstandelijk gehandicapten.

Vrijheidsbeperking

Bussemaker kondigt ook een wetsvoorstel aan over vrijheidsbeperking. Vrijheidsbeperking van gehandicapten en dementerenden is nu niet duidelijk geregeld. Bussemaker wil er strenge voorwaarden aan verbinden. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.