Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn gebruikt 3D-simulatie

Sarah Berends
Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn zet als eerste in Nederland 3D-simulatie in bij het plaatsen van een schouderprothese.
Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn gebruikt 3D-simulatie

In het Gelre Orthopedisch Centrum in Apeldoorn is de vijfde schouderprothese met 3D-simulatie vorige week geplaatst.

CT-scan

In Canada wordt een 3D-simulatie ontworpen. Luuk Elzinga, senior communicatieadviseur van Gelre Ziekenhuizen legt uit: ‘De CT-scan wordt naar de Canadese leverancier Zimmer gestuurd. Hierna volgt een online consult tussen een medisch specialist van het ziekenhuis en een technicus van de leverancier. Op basis van die simulatie worden mallen in 3D geprint die tijdens de operatie worden toegepast om de prothese optimaal te kunnen plaatsen.’

3D-weergave

Orthopeed Eric Raven licht het gebruik van 3D-simulaties bij het plaatsen van schouderprotheses toe: ‘Met een normale CT-scan maken we beelden die met een nieuwe software tool worden omgezet naar een 3D-weergave. We kunnen de prothese dan in de simulatie in de computer al plaatsen. Het is precisie verhogende techniek waardoor we inspelen op de unieke persoonlijke kenmerken van de schouder van elke individuele patiënt. We zien nu vooraf wat we moeten doen om de prothese goed geplaatst te krijgen. Zo besparen we meer bot, bepalen we de optimale lengte van schroeven en krijgen we uiteindelijk meer stabiliteit als eindresultaat.’

Gelre Ziekenhuizen

De orthopeden van Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn zijn de eersten in Nederland die deze techniek gebruiken. ‘Ons doel is onze patiënten weer onbezorgde en pijnloze bewegingsvrijheid terug te geven. We zoeken dan ook steeds naar methoden om de resultaten voor de patiënt te verbeteren. We zetten deze verbeteringen nu standaard in en ondanks de extra inspanningen kunnen we snel een operatie uitvoeren zonder dat de kosten voor de patiënt toenemen,’ zegt Raven.

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Berichten in het dossier e-health gaan bijvoorbeeld over videocontact met thuiszorgmedewerkers of telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.