Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente Den Haag onderzoekt babysterfte

De gemeente Den Haag gaat een onderzoek instellen naar de oorzaken van het grote aantal perinatale sterfgevallen in de stad. Van perinatale sterfte is sprake als een foetus vanaf 22 weken zwangerschap komt te overlijden, of als een baby in de eerste 7 dagen na de geboorte overlijdt.
Gemeente Den Haag onderzoekt babysterfte

Uit landelijke onderzoeken blijkt dat Nederland en specifiek Den Haag bijna de hoogste perinatale babysterfte van Europa heeft: ongeveer 1 op de 100 baby’s sterft rond de geboorte. Volgens wethouder Karsten Klein (Gezinsbeleid, CDA) wordt uit geen enkel onderzoek duidelijk waarom Den Haag de hoogste perinatale sterfte in Nederland heeft. Op zijn verzoek voert de GGD nu zelf een Haags onderzoek uit. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt samengewerkt met gynaecologen van de drie Haagse ziekenhuizen en de Universiteit van Amsterdam. Klein: “Voordat ik maatregelen ga treffen om het aantal terug te dringen, wil ik eerst exact weten wat de oorzaken zijn. Ook wil ik weten of er in Den Haag groepen mensen zijn die een hoger risico hebben.”

Oorzaken

In andere onderzoeken worden verschillende oorzaken aangedragen voor het hoge sterftecijfer. Zo wordt vaak gekeken naar de manier waarop de verloskundige zorg is vormgegeven. Ook wordt gewezen op de relatief hoge leeftijd van de zwangere vrouw, de mate waarin in Nederland zwangerschapbevordering plaatsvindt en het beleid bij behandeling van de geboorte van kinderen met lage levensverwachting. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

ZonMW krijgt 8 miljoen voor terugdringen babysterfte

Maatregelen Schippers voor aanpak babysterfte

PvdA wil snel hoorzitting babysterfte

Nieuw systeem MMC moet babysterfte indammen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.