Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten die AWBZ-tje spelen scoren goed op tevredenheid

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het inkoopmodel Wmo beïnvloedt de cliënttevredenheid. Gemeenten die inkopen zoals in de AWBZ scoren relatief goed.
Ouderen_iStock_6915334_450.jpg
Foto: iStock

Dat blijkt uit het onderzoek Gemeentelijk opdrachtgeverschap in de zorg. Over de hele linie daalde de cliënttevredenheid van gemiddeld 7,7 in 2014 naar 7,4 in 2015. De daling was het minst groot bij gemeenten die inkopen zoals dat in de AWBZ gebeurde (van 7,7 naar 7,5) en gemeenten die wijkgericht inkopen (van 7,6 naar 7,4). Bij wijkgericht inkopen wijst de gemeente elke wijk toe aan één zorgaanbieder. Deze krijgt daarvoor een vast bedrag, dat is gebaseerd op de zorgvraag van de bevolking. De grootste daling deed zich voor bij het veilingmodel (van 8,5 naar 7,4). Ook het zogeheten regisseursmodel ging achteruitgaat in waardering (van 7,8 naar 7,5). In dat model wordt de zorg na een keukentafelgesprek via een maatwerkvoorziening verleend.  

Daling cliënttevredenheid
Opvallend is dat het eindcijfer van de vier modellen elkaar nauwelijks ontlopen: het AWBZ-model (7,5), het regisseursmodel (7,5), veilingmodel (7,4) en wijkgericht (7,4). Maar volgens onderzoeker Niels Uenk van het onderzoeksinstituut Public Procurement Research Centre (PPRC) van de Universiteit van Utrecht en Twente gaat het niet om de absolute score, maar om de verschillen in de scores van een jaar geleden. ‘Juist gedurende 2015 zijn verschillen ontstaan in opdrachtgeverschap. De gemeenten kiezen verschillende modellen van opdrachtgeverschap en afhankelijk van de tevredenheid over het model stijgt of daalt de score in het onderzoek steviger. Daarom moet niet sec naar het eindcijfer 2015 worden gekeken, maar naar het verschil in beoordeling dat tussen 2014 en 2015 optreedt. Hier zien we wel grote verschillen’, zegt hij in een interview met Binnenlands Bestuur.

Zelfredzaamheid
De onderzoekers hebben ook gekeken naar de relatie tussen gemeentelijk opdrachtgeverschap en zelfredzaamheid. Gemiddeld genomen is de zelfredzaamheid sinds eind 2014 toegenomen van 7,4 naar 7,5. De grootste stijging doet zich voor bij wijkgericht contracteren, van 7,3 naar 8,2. ‘In financieel opzicht is het voor de zorgverlener gunstig als bewoners zo zelfredzaam mogelijk zijn’, verklaart Uenk het succes. Om dezelfde reden doet populatiebekostiging het ook goed als het gaat om de toename van zelfredzaamheid. Bij het regisseurs- en het veilingmodel neemt die zelfredzaamheid juist af.

Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.