Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten halen deadline jeugd-ggz niet

Mark van Dorresteijn
‘De deadline van 1 november halen we niet’, zegt GGZ Nederland over de afspraken van gemeenten voor jeugd-ggz. De meeste aanbieders van jeugdpsychiatrie hebben nog steeds geen contract, meldt vakblad Zorg en Welzijn.
Gemeenten halen deadline jeugd-ggz niet
Foto: Stockxchng

De hervorming van de jeugdhulp lijkt op een chaos uit te draaien. Dagblad NRC meldde gisteren dat Amsterdam als enige van de 42 jeugdzorgregio’s zorgafspraken met de gemeente rond hebben. De deadline voor gemeenten om alle inkoop van jeugdzorg en jeugd-ggz voor elkaar te hebben, verloopt vrijdag 31 oktober.

Contracten

Het dagblad heeft een aantal grote instellingen voor jeugd-ggz bevraagd naar de contracten met gemeenten. Ggz-instelling Intermetzo is actief in dertig regio’s en heeft nog maar één contract getekend. Stichting gereformeerde ggz Eleos heeft in twaalf regio’s nog niet één contract. Accare, dat in zeven regio’s werkt, tekent donderdag het eerste contract. De overgang van jeugdhulp naar de 403 gemeenten zou eigenlijk al op 1 augustus geregeld moeten zijn. Dat haalden gemeenten niet, omdat ze geen ervaring hebben met de inkoop van ggz en omdat gemeenten niet hun precieze budget kenden. Verder stellen gemeenten veel eisen aan de zorginstellingen waarmee ze zaken gaan doen, van gedetailleerde voortgangsrapportages tot milieuverslagen.

Deadline

De deadline werd verschoven naar 1 oktober, maar ook dat bleek niet haalbaar. Staatssecretaris Van Rijn koos vervolgens voor 1 november 2014 als uiterste datum waarop de jeugdzorgregio’s – de gemeenten – de jeugdhulp georganiseerd moeten hebben. Ook de deadline van 1 november ‘halen we niet,’ bevestigt GGZ Nederland.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.