Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeenten handelen in strijd met de wet’

Redacteur Zorgvisie
Van alle 390 gemeenten in Nederland, gaat 77 procent juridisch fout of zeer discutabel te werk rondom de hulp bij het huishouden. Dat meldt FNV Zorg en Welzijn op basis van onderzoek.
Wettelijk-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia.

Uit de ‘Juridische toets van het huishoudelijke hulp beleid’ komt onder meer naar voren dat veel gemeenten zeggen dat ze een algemene voorziening hebben gerealiseerd voor de hulp bij het huishouden, terwijl ze in feite alleen doorverwijzen naar de particuliere markt. In sommige gevallen bieden de gemeenten daarbij een kortingstarief aan. Maar volgens het onderzoek van de FNV betekent dit eigenlijk dat gemeenten huishoudelijk hulp afschaffen, wat in strijd is met de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in mei, en dus in strijd met de wet.

Indicaties gemeenten
De onderzoeker die de toets voor FNV heeft gedaan, jurist Kevin Wevers, raadt gemeenten aan om ook te bekijken of de algemene voorziening die ze hebben wel passend is. ‘Uit het onderzoek blijkt dat er regelmatig een maximum urenaantal wordt gehanteerd bij een algemene voorziening, bijvoorbeeld 2 uur per week. Gelet op het CIZ-protocol is 2 uur per week voor een groot aantal cliënten en/of situaties te weinig, waardoor de algemene voorziening te weinig compensatie levert en dus niet passen is’, schrijft Wevers. Bovendien blijkt uit de toets dat veel gemeenten niet in uren indiceren, maar in resultaten. Ook dat is volgens Wevers niet toegestaan, omdat het in dat geval niet meer het college is die de omvang van de hulp bepaalt, maar de zorgaanbieder. Het resultaatgericht indiceren is volgens hem alleen toegestaan als gemeenten de taak, tijd en frequentie van de hulp worden genoemd.

Eigen bijdrage in verordening gemeenten
De jurist ontdekte ook dat bijna alle gemeenten die zeggen een algemene voorziening te hanteren, de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp niet meenemen in hun verordening. Ook dat kan volgens de wet niet gebeuren, stelt Wevers. Doordat de eigen bijdrage niet wordt opgenomen, valt de huishoudelijke hulp niet onder een algemene voorziening in het kader van de Wmo 2015. Dat betekent dat gemeenten hun cliënten alsnog doorsturen naar de particuliere markt. ‘Dit is in strijd met de wet en jurisprudentie. ‘Enkel wanneer blijkt dat onderzocht wordt of de algemene voorziening passend is, ook financieel, en de eigen bijdrage geregeld is in de verordening kan gesproken worden van een correcte algemene voorziening’, stelt Wevers in zijn rapportage.  

Dossier Juridische Zaken De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.